Friss hírek

2004.10.29. 15:44

Átadták a Károli Gáspár-díjat

Juhász Tamás és ifj. Fekete Károly református, valamint Trajtler Gábor evangélikus lelkész, orgonaművész kapta az idén a Károli Gáspár-díjat; az elismeréseket Hiller István kulturális miniszter nevében Gulyás Kálmán, a kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára adta át ma Budapesten.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Károli-szobor Göncön
[/caption]Az 1996-ban alapított díjat évente egyszer, a reformáció emléknapja, október 31-e alkalmából adják át. 

Az elismerést szakmai kuratórium javaslata alapján azoknak  adományozzák, akik a biblikus tudományokban, illetőleg a teológiában  kimagasló eredményeket értek el. A díjjal bronz emlékérem, oklevél és háromszázezer forint  pénzjutalom jár.

Ifj. Fekete Károly a debreceni Református Hittudományi Egyetem  rektora, tanszékvezető teológia professzora, a biblikus tudományok  területén a gyakorlati teológia és a teológiatörténet kimagasló  művelője. 
1988-ban szerzett lelkészi diplomát, 1997. augusztus 1-je óta az  egyetem rektora, emellett a református egyház zsinatának tagja.  Sokat tett a magyar református énekügy fejlődéséért - hangzott el az  ünnepségen.

Juhász Tamás a kolozsvári Egyetemi Fokú Protestáns Teológiai  Intézet tanszékvezető teológia professzora. A református lelkész a romániai magyar protestáns teológia  meghatározó alakja, folyóirat-szerkesztő, önálló kötetek, valamint  tanulmányok és szakcikkek szerzője - hangsúlyozták a méltatásban.

Trajtler Gábor a Deák téri evangélikus gyülekezet kántora, az  evangélikus egyház zenei igazgatója. 1952-ben szerzett lelkészi,  1959-ben orgonaművészi oklevelet. Negyven orgona készült  közreműködésével, így például a Deák téri templom, továbbá a  pannonhalmi és a tihanyi apátság hangszere. A kitüntetett a magyarországi Bach-tradíció ápolásának  kiemelkedő alakja, különös tekintettel az oratóriumok mint énekelt  bibliai szövegek előadására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!