Friss hírek

2004.10.20. 12:52

Alkoholista, öngyilkos Magyarország? - úton Európába

A bűncselekmények száma folyamatosan növekszik. Az öngyilkosságok terén Európa élmezőnyébe tartozunk. Rengeteg alkoholt fogyasztunk, és a drogokkal is egyre jobban és behatóbban kezdünk megismerkedni. Egy vidám, felhőtlen, optimista nemzetet takarnak az adatok?

BAMA

Lesújtó adatokat tartalmaz a Központi Statisztikai Hivatal Társadalmi Helyzetkép 2003 című kiadványa mind a bűnözés, mind az alkohol-és drogfogyasztás, mind az öngyilkosság terén.

Ami a bűnözést illeti, 1990 és 2002 között a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma emelkedett. EU-s összevetésben a magyar adatok átlagosak, az új tagállamokban mérthez képest azonban kiemelkedően magas. A bűnözési ráta közép-magyarországi régióban - beleértve Budapestet - messze a legmagasabb.

A 14-17 év közötti fiatalok kétszer, míg a 18-24 évesek háromszor akkora gyakorisággal követnek el bűncselekményt, mint a 25 évesnél idősebbek. A férfiak dominálnak az elkövetési oldalon, képzettség tekintetében pedig emelkedett a középiskolai végzettséggel rendelkezők aránya.

A bűncselekmények áldozatainak száma jelentősen emelkedett. 100 ezer lakosra vetítve ez a szám 2000-ről 2500-ra nőtt.
Nemzetközi összehasonlításban a magyar adatok igen magasak az öngyilkosságot illetően annak ellenére, hogy a 100 ezer lakosra jutó elkövetések száma 40-ről 28-ra esett vissza. Több férfi követ el öngyilkosságot, és elsősorban a 70 év felettiek veszélyeztetettek.

Sör, bor, tömény.
Ez a sorrend, ami az alkoholfogyasztási preferenciát illeti. Az elmúlt évtizedben 10 és 11 liter között ingadozott az egy főre jutó alkoholfogyasztás. Egyenletesen csökkent ugyanakkor az egészségügyi szakintézményekben nyilvántartott alkoholisták száma.

Az alkoholos májzsugorodásban elhaltak 100 ezer lakosra vetített száma emelkedett. Másfélszeresére emelkedett ''97 és 2002 között a drogfogyasztásra visszavezethető okból egészségügyi ellátásban részesült személyek száma. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt elkövetők és bűncselekmények száma is megsokszorozódott.

Lesújtó a kép? Az! Megoldási javaslat? Egyelőre várat magára. Amíg egyszercsak mindenki bűncselekmény, alkohol- vagy drogfüggőség áldozatává válik, vagy öngyilkos nem lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!