Friss hírek

2004.10.15. 18:05

A Fidesz új javaslata

A Fidesz azt javasolja, hogy állítsák fel az Igazak emlékfalát egy éven belül Budapesten. Ez pénteken hangzott el a nyilasok hatalomra kerülésének 60. évfordulóján, amikor Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Sztehlo Gábor evangélikus lelkészre emlékezett.

BAMA

Ünnepi beszédében Pokorni Zoltán azt mondta, hogy az Igazak emlékfala méltó közös emléket állítana a több százezer zsidó áldozatnak és a megmentésükön fáradozóknak. A politikus hangsúlyozta, hogy ma Magyarországon közmegegyezés van a nyilas rémuralom megítélésében. Emlékeztetett rá, hogy a négy parlamenti párt közös politikai nyilatkozatban ítélte el a nyilas eszméket. 

"A legfontosabb alapelvekben egyetértünk valamennyien, ám ma mégis külön emlékezünk, mert úgy látszik, valamiben mégsem értünk egyet" - szögezte le. 

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Pokorni Zoltán
[/caption]Pokorni Zoltán szerint Bácsfi Dianából, Szálasi Ferenc mai követőjéből, szenzációt csináltak. Mint mondta, botrány, és fel kell lépni az ellen, ha csak egyetlen mai fiatal is ilyen gyilkos eszméket szajkóz. Ugyanakkor szerinte Bácsfi Dianából nem csak a sajtó szenzációéhsége csinált "virtuális elefántot". "Hanem az az akarat is, amelyik puszta politikai haszonszerzésből minden, egyébként elítélendő szélsőséges megnyilvánulást igyekszik kihasználni, hogy izgalomba hozza a társadalmat és besározza ellenfeleit" - fogalmazott a politikus.
  Mint mondta, a demokrácia számára az igazi veszélyt nem Szálasi követőinek maroknyi csapata jelenti, mert velük a demokratikus közélet el tud bánni. Szerinte az igazi veszély a fent említett politikai akarat.
  "Ez az akarat nem öntudatot épít, hanem félelmet gerjeszt, nem a tisztázó gondolkodást és beszédet célozza, hanem csak üres vagdalkozás" - szögezte le.

  Mielőtt a Fidesz vezetői Sztehlo Gáborra emlékeztek volna a budai Várban, a Ferenciek terén megkoszorúzták idősebb Antall József emléktábláját, aki a második világháború idején menekültügyi kormánybiztosként több mint 50 ezer lengyel menekültről és sokezer üldözött zsidóról, valamint francia, angol és orosz katonáról gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!