Labdarúgó-világbajnokság

2022.12.18. 09:49

Ma eldől, hogy ki lesz a világbajnok!

Mindkét válogatott a harmadik vb-címére hajt.

Kun Attila

Mbappé (balra) vagy Messi? Ma este csak egyikük örülhet...

Forrás: skysports.com

Labdarúgó-világbajnokság, döntő

Argentína–Franciaország

Vasárnap, 16 óra, M4 Sport.

Míg a szombati bronzmérkőzés (Horvátország–Marokkó 2-1) párosítására kevesen számítottak előzetesen, addig a döntő párosítása már nem egetrengető meglepetés, hiszen a címvédő francia és a Dél-Amerika-bajnok Argentína is eséllyel pályázott a fináléba jutásra. Pedig nem úgy indult, hogy Messiék döntőig jutnak, hiszen az első meccsükön óriási meglepetésre 2-1-re kikaptak Szaúd-Arábiától. Ezután alaposan összekapták magukat: Mexikó, majd Lengyelország 2-0-s legyőzésével a C-csoport élén végeztek, a legjobb tizenhat között pedig Ausztráliát verték 2-1-re. A negyeddöntőben a maguk dolgát nehezítették meg azzal, hogy kétgólos előnyt leadva végül 2-2-re végeztek Hollandia ellen, de büntetőkkel (4-3) végül továbbjutottak. Az elődöntőben aztán Horvátországot remek játékkal 3-0-ra intézték el.

Franciaország az Ausztrália elleni 4-1-es, majd a Dánia felett aratott 2-1-es sikerrel már két kör után továbbjutott a D-csoportból, a Tunézia elleni (a cseresorral elszenvedett) 1-0-s vereségnek már nem volt jelentősége. Ettől kezdve a gallok magabiztosan menetelnek: Lengyelország (3-1), Anglia (2-1) és Marokkó (2-0) sem jelentett akadályt számukra, így készülhetnek a címvédésre.

– A döntőre nehéz tippelni. Argentína szervezett védekezésére és Messi zsenialitására építhet, míg Franciaország a kiemelkedően erős támadósorára támaszkodhat. Összességében a franciákat látom valamivel erősebbnek, de ha az argentinok védelme bírja a várhatóan nagy nyomást és Messi ismét megvillan, nyerhetnek. Én mindenesetre nekik szurkolok, Messi nagyon megérdemelné, hogy világbajnok legyen – árulta el Marián Sluka, a Dorogi FC vezetőedzője, lapunk egyik állandó vb-szakértője.

– Kiegyenlítettek az erőviszonyok, de papíron jobbak a franciák. Egyik csapat védelmét sem tartom kiemelkedőnek, mindamellett a franciák támadójátéka nagyon jó. Argentína esélye a stabil védekezés mellett az lehet, ha Messi hozza a világbajnokságon eddig látott remek formáját. Én példaképem, Maradona miatt Argentínának szurkolok, emellett Messi megérdemelné, hogy világbajnokságot nyerjen – tudtuk meg Vincze Istvántól, az FC Komárno szakmai igazgatójától, lapunk másik vb-szakértőjétől.

Mindkét nemzet két világbajnoki címnél jár eddig, vasárnap estére kiderül, hogy ki tud triplázni Katarban. Emellett a gólkirályi cím is kiadó még, hiszen az argentinok részéről Lionel Messi öt, Julián Álvarez pedig négy gólnál jár, míg a franciáknál is hasonló a leosztás Kylian Mbappé (öt) és Olivier Giroud (négy) között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!