Labdarúgó-világbajnokság

2022.12.10. 22:29

Kane elhibázta második büntetőjét, a címvédő a legjobb négy között!

Franciaország lesz Marokkó ellenfele az elődöntőben.

Kun Attila

Összehozták: Griezmann (balra) két gólpassz, Giroud (középen) győztes gól, Koundé (jobbra) kiváló védőmunka

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

Labdarúgó-világbajnokság, Katar
Negyeddöntő
Anglia–Franciaország 1-2 (0-1)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 68895 néző, vezette: Sampaio (Boschilia, Pires - brazilok).
Anglia: Pickford – Walker, Stones (Grealish, 90+8.), Maguire, Shaw – Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), Kane, Foden (Rashford, 85.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Tchouaméni, Rabiot – Dembélé (Coman, 80.), Griezmann, Mbappé – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Gólszerző: Kane (54. – tizenegyesből), illetve Tchouaméni (17.), Giroud (78.). 

Az előrehozott döntőnek is beillő összecsapást óvatosan kezdte mindkét csapat. Az első lehetőségre 11 percet kellett várni, ekkor Giroud fejesét fogta Pickford. A 17. percben megszerezte a vezetést Franciaország: Tchouaméni kapott labdát Griezmanntól és 22 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1). Néhány perccel később Kane közeli lövését fogta Lloris, majd ugyanőt Upamecano buktatta a tizenhatoson belülre érve, azonban sem a játékvezető, sem a VAR-szoba nem látott okot arra, hogy büntetőt ítéljen az angolok javára. A 29. percben ismét Kane próbálkozott, ezúttal a tizenhatoson kívülről, de Lloris a helyén volt. Az angol válogatott a félidő derekára átvette a mérkőzés irányítását, de a 39. percben a franciák jutottak lehetőséghez: egy szépen kivitelezett szabadrúgás-variációt követően Mbappé lőtt fölé 11 méterről.  

A második félidőt is nagy lendülettel kezdték az angolok, a 47. percben Bellingham életerős lövését hárította nagy bravúrral a remekül védő Lloris. Az 54. percben góllá érett az angol fölény: Tchouaméni buktatta a tizenhatoson belül Sakát, az ezúttal már megítélt büntetőt Kane vágta a klubtárs Lloris kapujának jobb oldalába (1-1). Kane ezzel utolérte az angol válogatott örök-góllövőlistájának élén az 53 gólos Wayne Rooneyt. Egy perccel később Rabiot előtt adódott lehetőség, de lövését Pickford védte. A gól jót tett a mérkőzésnek, mindkét csapat bátran, gólratörően futballozott, így élvezetes, színvonalas mérkőzés kerekedett az összecsapásból. A 70. percben egy jobb oldali angol szabadrúgást követően Maguire fejese a kapufát súrolva hagyta el a játékteret. A 77. percben Dembelé jobbról visszafejelt labdáját lőtte kapura Giroud, ezúttal Pickford védett óriási bravúrral. Egy perccel később már nem volt mentség: Griezmann bal oldali beadását Giroud fejelte négy méterről a kapuba (1-2). A 84. percben óriási egyenlítési lehetőséghez jutottak az angolok: a néhány perce pályán lévő Mountot lökte fel a tizenhatoson belül Théo Hernández, az újabb büntetőt azonban Kane csúnyán fölé lőtte! A 90+11. percben még kaptak egy szabadrúgást az angolok, azt azonban Rashford fölé lőtte, így a világbajnoki címvédő franciák jutottak a legjobb négy közé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!