Labdarúgó-világbajnokság

2022.12.01. 23:19

A németeknek a győzelem is kevés volt

Hiába verték meg Costa Ricát, Japán Spanyolország elleni győzelme miatt kiestek a németek a katari világbajnokságról.

Kun Attila

Kai Havertz két gólja is kevés volt a németek továbbjutásához

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

E-csoport, 3. forduló
Costa Rica–Németország 2-4 (0-1)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 67054 néző, vezette: Frappart (francia) (Back - brazil, Díaz Medina - mexikói).
Costa Rica: Navas – Fuller (Bennette, 74.), Duarte, Waston, Vargas, Oviedo (Contreras, 90+3.) – Aguilera, Borges, Tejeda (Wilson, 90+3.), Campbell – Venegas (Matarrita, 74.). Szövetségi kapitány: Luís Fernando Suárez.
Németország: Neuer – Kimmich, Süle (Ginter, 90+3.), Rüdiger, Raum (Götze, 67.) – Goretzka (Klostermann, a szünetben), Gündögan (Füllkrug, 55.) – Gnabry, Musiala, Sané – Müller (Havertz, 66.). Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick.      
Gólszerző: Tejeda (58.), Vargas (70.) ill. Gnabry (10.), Havertz (73., 85.), Füllkrug (89.). 

A német válogatottra élet-halál meccs várt Costa Rica ellen, a négyszeres világbajnok csak győzelemmel juthatott tovább a csoportjából, bár sikere esetén még a Közép-amerikai csapat is megtehette ugyanezt. Érdekesség, hogy ez volt a vb-k történetének első meccse, amelyet női játékvezető dirigált a francia Stéphanie Frappart személyében. 

Remekül kezdett a német válogatott és már a 10. percben vezetést szerzett Gnabry révén, aki Raum balról érkező beadása után senkitől sem zavartatva csúsztatott a hosszú alsóba (0-1). Óriási fölényben futballozott a német csapat, amely rengeteg gólhelyzetet dolgozott ki, de többször nem tudott betalálni az első félidőben. Sőt, a szünet előtt majdnem kapott egyet a semmiből Rüdiger hatalmas hibája után, de Neuer bravúrral védett.

A második félidőben is a németek játszottak fölényben, de közben rossz hírt kaptak, ugyanis a másik meccsen a japánok fordítottak a spanyolok ellen, ez pedig a németek kiesését jelentette. Közben még nagyobb bajba kerültek Müllerék, ugyanis az 58. percben Costa Rica kiegyenlített Tejeda révén (1-1). A 61. percben Musiala újra vezetéshez juttathatta volna a németeket, de a kapufát találta el, majd öt perccel később megismételte ugyanezt. A 70. percben Vargas révén fordított Costa Rica (2-1), ami azt jelentette, hogy a közép-amerikaiak és Japán állt továbbjutásra, kiejtve a két világbajnokot. Tovább folytatódott azonban az őrület, Havertz ugyanis a 73. percben egyenlített (2-2). Támadásban maradtak a németek, Füllkrug lövésénél emberfeletti bravúrral védett Navas. Costa Rica sem mondott le a továbbjutásról és bátran futballozott a hajrában, de ismét jött Havertz és Gnabry beadását magabiztosan váltotta gólra a 85. percben (2-3). A németek továbbjutásához csoda kellett volna, a négyszeres világbajnoknak hét gól kellett volna ahhoz, hogy megelőzze a spanyolokat. A 89. percben Füllkrug még betalált (2-4), de a németek továbbjutásához ez sem volt elég, mivel Japán végül legyőzte Spanyolországot.

A csoport másik mérkőzésén: Japán–Spanyolország 2-1

A csoport végeredménye: 1. Japán 6 pont, 2. Spanyolország 4 (9-3), 3. Németország 4 (6-5), 4. Costa Rica 3.

Továbbjutott: Japán és Spanyolország.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!