Labdarúgó-világbajnokság

2022.12.02. 19:14

A kétgólos uruguayi győzelem is kevés volt a továbbjutáshoz

A Portugáliát meglepetésre legyőző Dél-Korea kiejtette az urukat.

Kun Attila

Luis Suárez kiesést követő keservei

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Tolga Bozoglu

H-csoport, 3. forduló
Ghána–Uruguay 0-2 (0-2)
Al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 43443 néző, vezette: Siebert (Seidel, Foltyn - németek).
Ghána: Ati-Zigi – Seidu, Amartey, Salisu, Baba – Partey, Abdul Samed (Kyereh, 72.) – Kudus (Issahaku, 90+8.), A. Ayew (Bukari, a szünetben), J. Ayew (Sulemana, a szünetben) – Williams (Semenyo, 72.). Szövetségi kapitány: Otto Addo.
Uruguay: Rochet – Varela, Giménez, Coates, Olivera – De Arrascaeta (Canobbio, 80.), Bentancur (Vecino, 34.), Valverde – Pellistri (De la Cruz, 66.), Suárez (Cavani, 66.), Núnez (Gómez, 80.). Szövetségi kapitány: Diego Alonso.
Gólszerző: De Arrascaeta (26., 32.).

Ghánának volt miért elszámolnia Uruguayjal: a 2010-es világbajnokság negyeddöntőjében, 1-1-es állásnál Luis Suárez kézzel hárított egy kapuba tartó ghánai labdát a 121. percben, a megítélt büntetőt azonban az afrikai csapat kihagyta (ha Asamoah Gyan belövi, minden bizonnyal továbbjut Ghána), a büntetőpárbajban pedig búcsúzott. A 18. percben videózás után kapott tizenegyest Ghána, amelyet három perccel (és egy jókora vitával) később André Ayew végzett el, de gyenge, bal alsó sarokra tartó lövését a büntetőt összehozó Rochet kivédte. A 23. percben majdnem Uruguay került előnybe, egy labdaszerzést követően Núnez emelte át a kapust, de a hálóba tartó labdát Salisu kirúgta a gólvonal elől. Sokáig azonban nem kellett várni az uruguayi gólra: a 26. percben egy jobb oldali beadást két ghánai védő is elvétett, a labdára lecsapó Suárez lövését Zigi még védte, de a kipattanót De Arrascaeta közvetlen közelről a kapuba fejelte (0-1). Ugyanő a 32. percben is eredményes volt, egy győnyörű támadás végén Suárez emelését vágta kapásból a kapuba (0-2).

A 46. percben Ghána jelentkezett helyzettel, Bukari keresztbe lőtt labdájáról éppen lemaradt Kudus. Az 57. percben Amartey szorításában esett el Núnez a tizenhatoson belül, de meglepetésre a VAR-ozás után sem kapott büntetőt Uruguay. A 65. percben Pellistri lőtt nagyon kevéssel mellé, majd öt perccel később Valverde lövését védte Zigi. Uruguay kényelmesen őrizte előnyét, Ghána nem tudott komoly veszélyt teremteni a Dél-amerikaiak kapuja előtt. A 86. percben aztán jött az uruguayiak számára rossz hír: Dél-Korea megszerezte a vezetést Portugália ellen, így hirtelen a kiesés szélére sodródott Diego Alonso válogatottja. Ezt követően alaposan felpörgött a mérkőzés, a ráadással együtt hátralévő negyed óra izgalmasabb volt, mint az addigi majdnem 90 perc. Uruguay óriási lendülettel támadott a harmadik, továbbjutást érő gól megszerzéséért, miközben Ghána veszélyes kontrákkal próbálkozott. A Cavanival szemben elkövetett szabálytalanság sem ért azonban büntetőt, így maradt a 2-0, Uruguay pedig azonos pontszám és gólkülönbség mellett kevesebb lőtt góljával Dél-Korea (és természetesen Portugália) mögé szorult a csoportban és kiesett. Az uruk ezt nehezen viselték, a lefújás után a játékvezetőt kérték számon (nem alap nélkül, két jogosnak tűnő tizenegyes is elmaradt), de ez nyilván már nem segített rajtuk.

A csoport másik mérkőzésén: Dél-Korea–Portugália 2-1

A csoport végeredménye: 1. Portugália 6 pont, 2. Dél-Korea 4 (4-4), 3. Uruguay 4 (2-2), 4. Ghána 3.

Továbbjutott: Portugália, Dél-Korea.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!