Ezotéria

2010.05.21. 09:44

Szerelmes bolygók: Neked mit üzennek?

Amilyen bonyolult a szerelem az életben, olyan bonyolult az asztrológiában is. Míg azonban hétköznapjainkban ezt az érzést gyötrődve éljük meg, addig az asztrológia segít megérteni a folyamat hátterét, okait.

Lenthár Márta pszichoasztrológus

A szerelem érzése ösztönkésztetéseink alapján jön létre, s azokat ritkán
vagyunk képesek világosan értelmezni tudatos énünkkel. Az ösztöneink velünk született bonyolult viselkedésmódjaink. Ezek a magatartásformák legtöbbször kivonják magukat a tudatunk ellenőrzése alól, nehezen tudjuk kontrollálni őket, s ezért a hétköznapi szóhasználatban is ösztönös tevékenység a megnevezésük.

A szerelem érzését, a szexuális késztetéseket a pszichológia egy komplex ösztön fogalma alá rendeli, s ez az erósz. A szó jelentése: szerelem, erotika, vágyódás valami jó, valami szép, valami gyönyörűséges iránt. (Az ókori görög mitológiában a szerelem istenét Erósznak nevezték.) Az erósz azonban nem szűkíthető le a nemiségre, mert minden emberben más és más dolog válthat ki szenvedélyes vágyakat. Az erósz egy többértelmű és sokrétű fogalom. Alapjában véve valami tudattalan erő és pszichikus energia érthető rajta, amelynek intenzitása és ereje annál nagyobb, minél inkább a tudattalan, az ösztönkésztetések befolyása alatt áll.

Amikor a szerelemmel hozzuk összefüggésbe, akkor arról van szó, hogy az ellenkező nem tagjainak valamelyikére vetül ki, aki felkelti erotikus rokonszenvünket. Valójában az erósz mindenütt ott munkálkodik, ahol egy embernek kapcsolati élményei vannak. A kapcsolat nemcsak emberre vonatkozhat, de pl. tárgyakra is birtoklásvágy formájában, egy eszmére, amiért harcba indul valaki, művészeti vagy tudományos tevékenységre alkotásvágy formájában, s ebben éli ki szenvedélyesen örömszerzés iránti vágyait az illető, de lehet ez a politika is, ahol a hatalomvágy kerül előtérbe, vagy a gyógyítás, ahol a segíteni akarás uralkodik el az egyénen, esetleg a versenysport és így tovább — sorolhatnánk szenvedélyeink formáit a végtelenségig.

Energiaminőségek

Ezek után térjünk rá konkrétan arra, hogy az asztrológia miként próbál segíteni bennünket erotikus késztetéseink megértésében. Természetesen az égitestek jelentésén, hatásán keresztül. Miként hatnak ránk a bolygók? Az ezotériában (bár már lassan a fizikában is) elfogadott az a nézet, hogy a világ két alapösszetevőből áll: energiából és információból. Minden, ami létezik, az energia egyfajta megnyilvánulási formája s rá jellemző információt hordoz magában. A bolygók is tehát a kozmikus energia megnyilvánulási formái más-más minőségben. Ezek az energiaminőségek hatnak ránk, s közrejátszanak személyiségünk kialakításában, befolyásolják a bennünk lezajló biológiai és pszichés folyamatokat.

Gondoljunk csak a Hold hatására a női menstruációs ciklussal kapcsolatban, de a férfiak sem maradnak mentesek a telihold befolyásától — az örömlányok előre készülnek erre a pár napra, mert
tapasztalataik szerint ilyenkor a legnagyobb a forgalmuk, a rendőrök viszont arról számolnak be, hogy ilyenkor a legaktívabbak a bűnözők, de a balesetek száma is megemelkedik.

A filozofikusan gondolkodók határozottan vallják, hogy a világon minden mindennel összefügg, tehát még ha akarnánk, akkor sem tudnánk kivonni magunkat a bolygók hatása alól, mint ahogy nem tudjuk kizárni környezetünkből a hangok, a színek, a hőmérséklet stb. befolyását pillanatnyi állapotunkra.

"Szerelmes" bolygók és hatásaik

Szerelmi érzésünk létrejöttére sok minden hat a világon — attól kezdve, hogy a Föld mely pontján lakunk (a tüzes Afrikában vagy valamelyik hűvös skandináv országban) — egészen olyan apróságnak látszó csekélységig, hogy milyen drágakövet hordunk a nyakláncunkon (egy szenvedélyre lobbantó rubint vagy egy hűvös smaragdot) és így tovább. Ahány tényező, annyi tudomány, amely feltárja érzelmeink létrehozóit. Az asztrológia szemszögéből nézve az égitestek közül leginkább a Nap, a Hold, a Vénusz és a Mars van befolyással a másik nemhez való viszonyulásunkra. Természetesen a többi bolygó is ,,beleszól” a szerelem érzésének létrejöttébe, alakulásába, az egyszerűség kedvéért azonban most koncentráljunk az említett négy planétára, hiszen a legmarkánsabb hatást ők fejtik ki ránk a szerelem, a szexualitás szempontjából.

A Nap és a Hold — személyiségünk egyéb összetevői mellett — az apát és az anyát jelképezik a születési horoszkópunkban. A Nap olyan energiaminőséggel rendelkezik, amely megegyezik a férfi princípiumra (alapelvre) való jellemzőkkel, a Hold pedig a nőire. Melyek ezek? A Nap képviseli a teremtő erőt, a tüzet, az aktivitást, a Hold viszont a befogadást, az érzelmet, a vizet, a passzivitást. A horoszkópban a Nap és a Hold minősége utal arra, hogy milyen a kapcsolatunk szüleinkkel, milyen hatást fejtenek ki személyiségünk alakulására. A férfiaknak az első nőképet az életükben az anyjuk szolgáltatja, s nagyban befolyásolja elképzeléseiket a nőkről. A nők életében ugyanezt a szerepet az apakép tölti be.

Ezért a párválasztásban az apa és az anya által nyújtott minta meghatározó tényező. Tehát már a kiindulásnál csak annak van esélye szép, harmonikus párkapcsolat kialakítására, aki a családban kellemes élményeket élt meg ilyen vonatkozásban. Ha ezen a téren a gyermek sérült, akkor már eleve nagyon nehéz feladat számára egy harmonikus kapcsolat megteremtése.

Kapcsolódó anyagok

  • Szerelem és szexualitás - spirituális szemszögből

  • A szerelem mindent megold

  • A szerelem istennője – bizarr születés, buja élet

  • Szerelmi horoszkóp
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!