Ezotéria

2010.05.22. 09:47

Kulcs az álmokhoz

Álmunkban furábbnál furább képek jelennek meg a fejünkben, olyan lények, terek, tárgyak, amelyekkel a hétköznapokban sose találkoznánk, mégsem csodálkozunk rajtuk, mert akkor és ott magától értetődőnek tűnnek.

Szerémi Bora

Vagy éppen hétköznapi dolgok, mégis olyan érzelemtartalommal, hogy leizzadva, kimerülve, levegőért kapkodva ébredünk, pedig ha elmeséljük az álmunkat, nincs benne semmi különös...

Ez azért lehetséges, mert az álmaink szimbólumokban jelennek meg. C. G. Jung svájci pszichiáter szerint ezek a szimbólumok a tudattalanunk jelzőrendszeréből valók, és ez a jelzőrendszer ősidők óta létezik és generációról generációra száll. Jung ezt a kollektív tudattalannal magyarázza, mely helytől és időtől függetlenül mindannyiunknak rendelkezésére áll és bárki meríthet, és merít is belőle. Az álmainkban szereplő szimbólumok tehát javarészt ugyanazt jelentik mindannyiunk számára.

Jung szerint az egymás utáni álmokat álomsorozatokként kell elemezni, ahogy a tudat tudatfolyamatot alkot, úgy a tudattalan is. Az álmok feladata, hogy kompenzálják a tudatos részt, hogy fennmaradjon az egyensúly (kompenzatív jellegű). Az álom egy belső színház, aminek a tudattalan a rendezője, minden szereplő egy-egy személyiségrészünket képezi, vagyis álmunk minden szereplője mi magunk vagyunk.

Sigmud Freud, a pszichoanalízis felfedezője szerint az álmunkból megfejthetjük a lelkiállapotunkat befolyásoló régmúltban – vagy jelenben történt dolgokat, ezért ő a terápiáiban is rendszeresen használta az álomelemzést.
C. G. Jung szerint azonban az álom nem feltétlenül a múltra utal. Rendelkezhet előrejelző szereppel is, lehet egyfajta intuíció a jövőről. Itt megmutatkozik misztikus gondolkodása.  Érdekes, hogy a népi álomfejtés is a jövőt hivatott megfejteni az álmokból.
Jung megkülönböztetett hétköznapi álmokat és archetipikus álmokat. Utóbbiak főleg kritikus élethelyzetekben jellemzőek, nagyon megmozgatják az embert, mindig mitológiai tartalmúak, vagyis kortól, helytől és időtől függetlenül értelmezhetőek. A Jung által felállított szimbólumrendszer személyiséget meghatározó szereplői például a Persona, mely annyit jelent, maszk. A Persona szerepszemélyiséget jelent, minden ember egója kialakít egy olyan személyiségrészt, amivel érintkezik a többiekkel. Ennek a résznek vannak tudatos és tudattalan részei is. Egy Personánk van, de több szerepben is szerepelünk, pl.: anya, dolgozó nő, szerető, stb… Ha nem lenne Personank, nem tudnánk társas kapcsolatokat kialakítani.
Vagy archetípus az Árnyék, mely a személyiségünk alsóbbrendű része. Az Árnyék az álomban például megjelenhet koldus, szegényember formájában.



Az Anima a férfiben élő nő, az Animus a nőben élő férfi (a férfiak is képesek nőiesen viselkedni és a nők is tudnak férfiasan viselkedni). Ez teszi lehetővé, hogy megtaláljuk a párunkat, ezért érezzük úgy, hogy a másikat ősidők óta ismerjük. Ha megtaláljuk azt az embert, aki az animánkat vagy animusunkat képezi, Jung szerint szerelmesek leszünk belé.

Álomfejtéskor az álomban található szimbólumok megfejtése nem ad megoldást az álom jelentésére. Jung tanítványainak azt mondta, hogy tanulják meg a mítoszokat, szimbólumokat, aztán felejtsék el őket. Ugyanis szerinte sokkal fontosabb a szimbólumok jelentésének figyelembe vétele mellett az egyénnel szóasszociációs vizsgálatot végezni, hogy kiderüljön, személyesen mit jelentenek neki azok a tartalmak, amelyek megjelentek az álmában.

Néhány szimbólum, a teljesség igénye nélkül

ABLAK

AJTÓ

AKADÁLY

ANGYAL

LÁB

SZÁJ

ÁGY

CSÓNAK

BIKA

SZÍNPAD

KAGYLÓ

BUSZ

KAMRA

SZERETKEZNI


www.traumfernschule.ch
www.wikipédia.hu

 

Kapcsolódó anyagok

  • Álom

  • Álomfejtés lépésről lépésre

  • Álomfejtő képgaléria

  • Álomjóga: a felébredés művészete

  • Az alkotó álom
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!