Ezotéria

2010.03.26. 21:03

Mihály arkangyal, a védelmező

Mihály arkangyal a mennyei hadsereg vezére, aki lángpallosával lesújt a gonoszra és fáradhatatlanul védelmezi a jót. Ő Isten harcos angyala, az égi seregek legmagasabb rangú vezetője, aki segíti a hozzá fordulókat, és a világ békéjének megvalósítására törekszik. Alakja megtalálható a keresztény, a zsidó és az iszlám vallásos szövegekben egyaránt.

Ordódy Eszter

A Föld Angyalaként is ismert Mihályt a legtöbben talán a Bibliából ismerik (Jelenések könyve 12-17), hiszen ő volt az az angyal, aki a hitszegő Lucifert és jóságra képtelen követőit megbilincselte és letaszította a mennyből. Ők a bukott angyalok, akik sosem feledhetik, honnan űzettek el, mégsem térhetnek vissza többé "szülőföldjükre". Isten az eget-földet megrengető háború után nevezte ki Mihályt a mennyei seregek vezetőjévé, és megajándékozta az eltávozott lelkek fogadásának feladatával. Így, ha valaki meghal, a lelke először Mihály arkangyallal találkozik a mennyország kapujában, aki (az egyiptomi Anubiszhoz hasonlóan) mérlegre teszi Földi életünkben elkövetett jó és rossz cselekedeteinket. A jó lelkek előtt szélesre tárja a mennyek kapuját, a rosszakat pedig a tisztítótűzbe kíséri.
Amikor eljön majd a Végítélet, Mihály arkangyal kürtje lesz az, ami majd felharsan a horizonton, figyelmeztetve az emberiséget, hogy ütött az Utolsó Óra...

Alakját képzőművészeti alkotásokon általában talpig páncélban vagy más harci öltözetben, lángpallossal, kék fényben fürdő karddal a kezében, vagy mérleggel ábrázolják, utalva ezzel arra, hogy Mihály arkangyal feladata a rend helyreállítása és az igazak támogatása.

Mihály neve a héber "mika-él" szavakból származik, amely azt jelenti: "olyan, mint az Isten", amely talán nem is annyira külsejére, mint inkább feladatainak fontosságára és spirituális nagyságára utal.
Más értelmezések szerint neve a gonosz lelkek elleni háborúból származik, ahol Lucifer megkísértette az angyalokat: - Ki olyan, mint én? - kérdezte, zavart keltve ezzel az angyalok soraiban
Majd valaki azt kérdezte a tömegből:
- Ki olyan, mint Isten? ...és az angyali seregek két részre oszlottak: az egyik tábor, a lázadó angyalok csapata Lucifer mellé állt, míg a jó angyalok Isten mellett maradtak.
- Ki harcol Lucifer ellen? - kérdezte az Isten.
- Az, akit Te küldesz, Uram - mondta Mihály, alázatosan.
Isten eztán nevezte ki Mihályt a mennyei seregek vezetőjévé, aki a gonoszt csatlósaival együtt a mélybe taszította.

Mihály arkangyal a keresztény vallásban

Mihály arkangyal részt vett a világmindenség és az ember teremtésében egyaránt. Utóbbihoz ő hozta az agyagot a Föld négy sarkából az Istennek, amiből összegyúrta Ádámot. Mihály kezdettől fogva gondját viselte az első emberpárnak, és amikor azok kiűzettek a Paradicsomból. Ő volt az, aki megtanította őket önerejükből élni, és sok évvel később, amikor Ádám meghalt, közbenjárt az Istennél, hogy a férfi lelke megtisztulhasson és visszakerülhessen a mennybe.
A Baruch-apokalipszis szerint Mihály arkangyal a negyedik mennyben él. Más források szerint Mihály arkangyal "lakhelyének" közelében található többek között a csodaszép Acherusia-tó, amelyben haláluk után a bűnös lelkeket tisztítják meg. (Érdekes párhuzam fedezhető fel a tó vizében való megmerítkezés és a buddhista Felejtés Óceánja között, amiben szintén haláluk után merülnek alá a lelkek, hogy elfelejtsék korábbi életüket és megszabaduljanak emlékeiktől.)

A keresztény vallás egyik érdekes momentuma, hogy Mihály arkangyalt szentté avatták, noha ő valójában sosem volt ember, mindig angyalként létezett.
Az egyház általában azokat avatja szentté, akik hitük miatt szenvedtek vagy váltak vértanúvá, és példamutatóan, Istenhez méltón élték életüket. Sokan közülük gyógyító erővel bírtak, és sokak fájdalmát enyhítették illetve megszüntették.
Mihály arkangyalt vélhetően ez utóbbi miatt emelte az egyház a szentek közé, hogy az emberek imáikkal ne csak a szentek segítségét kérhessék, hanem hozzá, a leghatalmasabb segítő angyalhoz fordulhassanak.

Mihály arkangyallal számtalan helyen találkozhatunk az apokrif könyvekben:
ő tudatta Sárával, hogy gyermeke született, ő mentette meg Ábrahám fiát, Izsákot az áldozati haláltól, de a Bibliában is megemlítik a nevét: ő mentette meg Dánielt az oroszlán barlangjában, és ő adta Mózesnek a kőbe vésett Tízparancsolatot a Sinai-hegy csúcsán.
Úgy tartják, Jézust is ő védelmezte földi léte során. Jézus megkérte őt, hogy közelgő haláláról értesítse majd édesanyját, és halála után vigyázza a lelkét. Valószínűleg innen ered a keresztény hagyományokban elterjedt "halál angyala" kifejezés, amely sötét csengése ellenére mélységesen pozitív értelmű: Mihály arkangyal jelenik meg először az eltávozott lelkek előtt, felkínálva nekik a Jézus általi megváltás lehetőségét.

Magyar vonatkozások

Mihály arkangyal a magyar kultúrában is megtalálható, hiszen Gábriel arkangyal társaságában feltűnik legnagyobb kincsünkön, a Szent Koronán is. A néphagyomány szerint ő az, aki a haldoklók mellett várakozik, hogy azok lelkét a mennybe kísérje. Egyes források szerint népünk a Tejútrendszerből származik - amit a középkorban még Szent Mihály útjának neveztek...

A Fény Hercege

A középkori keresztes hadjáratok idejében előszeretettel indultak csatába a katonák Szent Mihály neve alatt, hiszen saját védőszentjüknek tekintették Isten leghatalmasabb angyalát, és ürügyet találtak arra, hogy véres keresztes hadjárataikat ezáltal "szentesítsék".
A leghíresebb "hite miatt harcba szállt" katona kétségkívül a 13 éves Jeanne d'' Arc volt, akinek látomásaiban sokszor jelent meg Mihály arkangyal más angyalok társaságában, és arra buzdította a lányt, hogy sereget toborozva megszabadítsa Franciaországot az angolok elnyomása alól. A sors iróniája, hogy később, a tárgyalásán Jeanne hiába bizonygatta, hogy végig Isten leghatalmasabb segítőjével, Mihály arkangyallal állt kapcsolatban, épp hitetlensége és istentelensége miatt kellett máglyahalált halnia.  

Tudtad-e?

... hogy Mihály arkangyal nem csak a katonák védőszentje? 1950-ben XII. Pius pápa a rendőrök hivatalos védőszentjévé nevezte ki Szent Mihályt, hogy segítse őket a rossz elleni küzdelemben.

Kinél van a mennyország kulcsa?

Mihály arkangyalt gyakran azonosítják Szent Péterrel, aki a hagyományok szerint a mennyország kapujának kulcsát őrzi. Mivel Mihály felel a lelkek mennyekbe való bejutásáért, alakja összeforr Szent Péterével.
Szent Györggyel is gyakran együtt említik, talán mert az Idők Kezdetén ő is megküzdött a gonosszal, akárcsak György a sárkánnyal. (A sárkány szimbolikusan a Sátánnal azonosítható.) 

Miben segít Mihály arkangyal?

Mihály arkangyal minden jó kérésben segít, amivel magunk és mások épülését szolgáljuk, de elsősorban akkor érdemes a segítségét kérni, ha védelemre, bátorságra, lelki vagy fizikai erőre, belső lelki békére vagy egy eltávozott szerettünkkel kapcsolatban érzett megnyugvásra van szükségünk.

Szent Mihály ünnepe

Az V. század óta szeptember 29-ét tekintik Mihály arkangyal ünnepének. Korábban a keresztények külön napokat szenteltek az angyaloknak, de ma már minden arkangyalt (Rafaelt, Gábrielt és Mihályt) Szent Mihály napján ünneplik.
Az angolok libát, az írek pedig gyümölcsös süteményt sütnek ezen a napon, utóbbiba gyűrűt rejtenek, s aki megtalálja, hamarosan bekötik a fejét.Mihály arkangyal tiszteletére sok helyen körmeneteket tartanak, és Szent Mihály kenyerével köszöntik a Föld Angyalát. Ez a nap jelzi az ősz beköszöntét, és arra figyelmeztet, hogy el kell engednünk fájdalmas emlékeinket, hogy boldogan élhessünk Földi létünk során.

XIII. Leó pápától származik az alábbi imádság, amely Mihály arkangyalhoz szól:

"Szent Mihály arkangyal,

védelmezz minket a küzdelemben;

a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk!

Esedezve kérjük: Parancsoljon neki az Isten!

Te pedig, mennyei seregek vezére,

a sátánt és a többi gonosz szellemet,

akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban,

Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!

Amen"

Kapcsolódó anyagok

  • Az angyalok tisztása

  • Angyalok: őriznek és kísértenek

  • Angyalokkal gyógyító jóskártya

  • Angyali útmutatás

  • Angyali feladatok

  • Isten hírvivői: az angyalok
  • "Szent Mihály arkangyal,

    védelmezz minket a küzdelemben;

    a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk!

    Esedezve kérjük: Parancsoljon neki az Isten!

    Te pedig, mennyei seregek vezére,

    a sátánt és a többi gonosz szellemet,

    akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban,

    Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére!

    Amen"

    -->

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!