a sírás a kulcs

2021.03.07. 17:21

Az eddigi legrészletesebb felvétel készült el egy újszülött tüdejéről

A kutatók pontosabban akarták látni, hogyan zajlik az első be- és kilégzés.

Baby crying after birth in labor room

Forrás: Shutterstock

Fotó: Fakhrul Najmi

Ausztrál tudósok az eddigi legrészletesebb felvételt készítették el egy újszülött tüdejéről.

Az ausztrál Murdoch Gyermekgyógyászati Kutatóközpont (MCRI) csütörtökön publikált kutatásában úttörő technológiát használtak, hogy részletes képet kapjanak az újszülött tüdejéről, ezáltal pontosabban lássák, hogyan zajlik az első be- és kilégzés.

„Jó okuk van a szülőknek, a bábának és a szülészorvosnak, hogy örüljön az újszülött első sírásának. A sírás az a folyamat, amely gyorsan kiszellőzteti a tüdőt, ezért a születést azonnal követő lélegzetvételek 80 százaléka sírás” – mondta David Tingay, az MCRI professzora.

A kilégzés folyamata ugyanilyen fontos. „Amikor a felsírást követően kilélegeznek, a gázt a tüdő jól átszellőztetett területeiről azokba terelik, amelyek még teli vannak folyadékkal. Addig folytatja ezt az újszülött, amíg tüdeje meg nem telik levegővel, és biztonsággal elkezdődhet a normális légzés” – magyarázta a professzor.

A kutatók azt akarták pontosabban nyomon követni, mikor áll fenn a veszélye annak, hogy az újszülött tüdeje összeomlik. A jobb észleléssel gyorsabban és pontosabban indulhat az újraélesztés.

Az újszülöttek nagyjából 10 százalékánál és szinte minden koraszülött esetében szükséges az újraélesztés, mert tüdejüket nem sikerül megtölteniük levegővel. „A légzési gondok a leggyakoribb okai a babák intenzív kezelésének” – tette hozzá Tingay.

Egy új technológia beavatkozás nélküli eszközt biztosított a kutatás elvégzéséhez: úgynevezett elektromos impedancia tomográfiát (EIT) használtak, melynek során kicsi selyemövet vontak a baba mellkasa köré, hogy nagy felbontású képeket kapjanak a tüdőről.

„A kutatás megmutatta, hogy a babák tüdeje sokkal bonyolultabb, mint ahogy a hagyományos eszközök sugallták. Reméljük, ha ez az egyedülálló légzési mintázat már a szülőszobán láthatóvá válik, segít eldönteni, mikor van szükség újraélesztésre és milyen hatásos a kezelés” – mutatott rá a professzor.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!