javuló statisztikák

2020.11.28. 09:20

Nő a születésszám a családvédelmi akcióterv bejelentése óta

A születésszámok növekedő tendenciája már egy éve tart.

Forrás: Shutterstock

Folyamatosan növekedik a születésszám a családvédelmi akcióterv tavalyi bejelentése óta – mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke az M1 aktuális csatornán. Fűrész Tünde hangsúlyozta: a születésszámok növekedő tendenciája már egy éve tart.

A KSH legfrissebb, természetes fogyással kapcsolatos adatai szerint 2020 első tíz hónapjában emelkedett a születésszám, 4,7 százalékkal, 3500-zal több gyerek jött világra az előző év azonos időszakához képest. Ezek az eredmények már a termékenységi arányszámban is megjelennek. Az év első tíz hónapjában a termékenységi arányszám egy nőre számolt értéke 1,57 volt, míg 2019. január-októberben 1,48 – emlékeztetett a KINCS elnöke.

Hozzátette:

ez még nem elegendő ahhoz, hogy a népesség fenntartsa magát, de az elmúlt tíz év adatait visszanézve elmondható, hogy Európában Magyarországon nőttek legnagyobb mértékben a gyermekvállalási mutatók.

A házasságkötések száma az idei év első tíz hónapjában 4,4 százalékkal emelkedett, ez azt jelenti, hogy 2500-zal több házasságot kötöttek meg, az előző év azonos hónapjaihoz képest. Az év első három hónapjában megduplázódott a házasságkötések száma, majd a koronavírus miatt az esküvők szempontjából fontos május-augusztus időszakban pár százalékos csökkenés, de októberben újból 14 százalékos növekedés volt jellemző az előző év azonos hónapjaihoz képest – tette hozzá Fűrész Tünde.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!