nagyobb elvárás

2020.02.22. 12:35

Lesöprik a boltok polcairól a trappista sajtok nagy részét (videó)

A Pénzcentrum információi szerint várhatóan 2020 végére a trappista sajtok jelentős része eltűnik a boltok polcairól. Ennek oka egy új szabályozás, ami szerint a trappista előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell majd megfelelniük a gyártóknak.

Forrás: Shutterstock

„A hazai piacon található trappista sajtok élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban igen tág határokon belül mozog. Jellemzően a túl puha, nehezen reszelhető állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni a fogyasztók” – mondta az üggyel kapcsolatban a Nébih a Pénzcentrum információi szerint.

A mindmegette.hu arról ír, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szóvivője emlékeztetett, hogy ezért

kiegészítették a trappista sajt gyártására vonatkozó eddigi törtvényt. Eddig ugyanis kevésbé szabályozták azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni.

A leírás azóta kiegészült, így a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl a sajtok alakját, és az elvárt érzékszervi tulajdonságokat is megszabja.

Ezeknek kell megfelelnie a trappista sajtnak

 • a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
 • fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
 • a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
 • jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
 • jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
 • jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).
 • Az új szabályozás 2020 év végén lép hatályba.

  Így készül a magyarok kedvence, a trappista:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=M9ZqKfMjy9A&feature=emb_logo

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!