kiderítették

2019.03.07. 15:15

Növelheti az Alzheimer-kór kockázatát a hormonterápia

Bár a rizikó a szakértők szerint igen kicsi, attól még fontos tisztában lenni vele.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Robert Kneschke

Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a hosszú távon, szájon át alkalmazott hormonterápia menopauza utáni nők esetében – derítették ki finn kutatók.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az abszolút kockázat kicsi – évente 9-18 eset tízezer nő közül -, és nem jelent kockázatot az, hogy hány éves korban kezdik el a hormonterápia alkalmazását. Ennek ellenére a nőket tájékoztatni kell a hosszú távú alkalmazás lehetséges kockázatairól – írták a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Korábban azt hitték, véd a demenciától

A változókor környékén alkalmazott hormonkezelések egyebek között a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhítését szolgálják. Különféle kezelések léteznek, köztük ösztrogéntartalmú tabletták vagy ösztrogén, progeszteron kombinált tabletták szedése, hormontapaszok, zselék és krémek használata. Finnországban a hormonterápiák 90 százalékában szájon át szedhető tablettákat alkalmaznak.

Számos korábbi tanulmány kimutatta ugyan, hogy a menopauza utáni hormonkezelés védhet az Alzheimer-kórral szemben, de egy közelmúltbeli klinikai vizsgálat nem erősítette meg ezt az előnyt, sőt a demencia növekvő kockázatára utalt hormonterápiában részesülőknél.

Amikor magasabb a kockázat

Tomi Mikkola, a Helsinki Egyetem tudósa és kutatócsoportja több mint 84 ezer, Alzheimer-kórral 1999 és 2013 között diagnosztizált nő adatait vizsgálta meg és vetette össze ugyanekkora létszámú posztmenopauzás nő adataival, akiket nem diagnosztizáltak a betegséggel.

Az Alzheimer-kórban szenvedett nők 98,8 százaléka 60 év, 55,7 százalék 80 év fölötti volt, és 74,9 százalékuk több mint 10 éven át részesült hormonkezelésben. A szakemberek megállapították, hogy esetükben általánosságban 9-17 százalékkal volt nagyobb az Alzheimer-kór kockázata, míg a hüvelyen át alkalmazott kezeléseknél nem mutattak ki semmilyen kockázatot.

A kockázat nem különbözött jelentős mértékben azoknál, akik csak ösztrogéntartalmú, vagy ösztrogén-progeszteron kombinált tablettát szedtek, és nem találtak nagyobb kockázatot a különböző progeszteron készítmények esetében.

Más is befolyásolhatja?

Nem mutattak ki kockázatot azzal kapcsolatban, hogy hány éves korban kezdik a hormonterápia alkalmazását, de a 60 évnél fiatalabb nők esetében a tíz évnél hosszabban alkalmazott hormonkezelésnek magasabb volt a kockázata.

Mivel ez megfigyeléses vizsgálat volt, ezért a kutatók nem tudták megállapítani a kiváltó okokat és nem tudták kizárni annak lehetőségét sem, hogy más tényezők hatással lehettek eredményeikre – olvasható a medicalxpress.com orvostudományi honlapon.

Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy ez az egyik legnagyobb tanulmány a hormonterápia és az Alzheimer-kór kockázata közötti esetleges kapcsolatról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!