általános iskola

2018.05.29. 06:32

Versenyt rendeznek az István, a király című rockoperából

A Zikkurat Színpadi Ügynökség producere, Szörényi Levente szerzői jogainak képviselője, Rosta Mária különleges projektet dolgozott ki arra, hogy lehetőséget adjanak az összes általános iskolának az István, a király rockopera színpadi bemutatására - árulta el Rosta Mária.

Gyõr, 2018. április 19. Csiszár István (k) Torda szerepében az István, a király címû rockopera próbáján a Gyõri Nemzeti Színházban 2018. április 19-én. Szörényi Levente és Bródy János darabját Forgács Péter és Kováts Gergely Csanád rendezésében április 21-én mutatják be. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Krizsán Csaba

Kijelentette, olyan formátumot hoztak létre, amelyben mind az oktatási, mind a kulturális államtitkárság melléjük állt. „Az egyik márciusi kormányülésen el is fogadták, és kaptam a célra ötvenmillió forintot, ami az idei Szent Korona-évben elegendő az induláshoz” – emelte ki a Magyar Időknek adott interjúban.

Rosta Mária elmondása szerint az oktatási tárca felajánlotta, hogy

a magyar nyelvű általános iskolákba itthon és határon túlra is elküldi a felhívást,

amely tartalmazza a rockopera előadására megálmodott versenyben való részvétel lehetőségét. A 2018/19-es tanévben a Zikkurat által felállított alkotói és művészi stáb segíti az iskolák munkáját.

Összesen négy győztes iskola lesz, amelyek a jövő évi gyermeknapon közösen előadják az István, a királyt.

Ezzel párhuzamosan keresik a kisiskolások közül a legjobb szereplőket is, és velük is színre állítanak egy előadást az Arénában a jövő év őszén.

A műsort várhatóan egy online csatorna segítségével is eljuttatják a nézőkhöz, amivel elsők lehetnek Európában.

Rosta Mária beszélt arról is, hogy egy eddig soha nem látott ünnepi koncertváltozattal jelentkeznek abból az alkalomból, hogy a rockopera idén harmincöt éves. Ennek a bemutatója Miskolcon, az operafesztiválon lesz június 11-én. „Ez egy oratorikus verzió, nagyzenekarral, rockszekcióval, nagy vegyeskarrá bővített Honvéd Férfikarral, első osztályú szólistagárdával, az elérhető legjobb rockerekkel. Asztrik szerepében az operaénekes László Boldizsárt láthatjuk, Istvánt és Koppányt a régi 'vetélytársak', Feke Pál és Vadkerti Imre, a tíz évvel ezelőtti A Társulat produkció győztesei alakítják. Biztos nagy meglepetés, hogy Réka szerepében Tóth Gabit láthatja a közönség. Vezényel Kesselyák Gergely” – sorolta Rosta Mária.

December 17-én a változatot bemutatják a Budapesti Sportarénában, de előtte Debrecenben, Veszprémben, Szombathelyen és Zalaegerszegen is láthatja a közönség.

Elmondta a producer azt is, hogy várakozásai szerint 2020-ban elkezdhetik a Szörényi Levente-életmű felújítását. Szeretnék színpadra állítani az összes Szörényi-operát az Erkel Színházban. Emellett az Illés zenekarral kapcsolatban is terveznek egy filmet, amelynek zenéje Illés-zene, de a történet nem a zenekar története.

Borítókép: Csiszár István (k) Torda szerepében az István, a király című rockopera próbáján a Győri Nemzeti Színházban 2018. április 19-én.

MTI Fotó / Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!