Calgary nem nekik való vidék

2018.01.02. 14:40

Van az a hideg, ami egy pingvinnek is sok(k)

Az extrém hideg miatt nem engedték ki szilveszteréjjel a királypingvineket a kanadai Calgary állatkertjében, holott ez a faj elvben jól tűri a sarkvidéki időt.

Forrás: AFP/QMI Agency/Calgary Sun

Fotó: Jim Wells

„A mostani nagy hideg miatt a királypingvinek a többi pingvinnel együtt bent maradtak a házukban, a látogatók is csak így nézhették meg őket” – magyarázta Malu Celli, az albertai állatkert zoológusa.

A faj egyedei a mostani hideget is jól tűrték, a téli hónapok alatt is kisétáltak a hóba – magyarázta Celli.

Az állatkert tíz királypingvinje – köztük egy öthónapos fióka – az új szabály szerint csak akkor járhat-kelhet szabadon, ha legalább -25 Celsius-fokra melegszik az idő. Vasárnap este azonban -30 fokra esett vissza a hőmérséklet, a meteorológusok szerint akár -42 fokot sem tartották lehetetlennek éjszakára.

Nemcsak a királypingvinek maradtak „házon belül” szilveszter éjjel az állatkertben. Az estére meghirdetett szabadtéri újévvárást lefújták, helyette – mint más kanadai városokban – beltéri programokkal várták a szilveszterezőket.

Kanada szinte teljes területén már egy hete extrém hideg uralkodik: hétfőn napközben a leghidegebb településen, Eurekában -40,5 fokot mértek. A legmelegebb az országban ekkor a Brit Columbia államban lévő Prince-Rupertben volt, itt -7,5 fokot mutatott a hőmérő.

Borítókép: A kanadai Calgary állatkert pingvinjei.

AFP PHOTO / QMI Agency / Calgary Sun / Jim Wells 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!