mi a titok?

2017.11.15. 22:51

7 tipp, hogy profi mesélő legyen

Nagyon sok múlik azon, hogyan csinálja.

A legtöbb szülő pontosan tudja, hogy a mese nemcsak remek szórakozás (sokszor a felnőtteknek is...), de a gyerekek fejlődésének szempontjából is alapvető fontosságú. A kicsik ezekből tanulhatnak meg különbséget tenni jó és rossz, helyes és helytelen között, miközben fejlődik a fantáziájuk és a szókincsük is. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mi, szülők hogyan mesélünk nekik. Mi a jó mesemondás titka?

Íme a hét jó tanács:

 • Olvassa el előzőleg a mesét! Így meg tudja ítélni, illik-e gyermeke lelkivilágához.
 • Ne a saját ízlésének megfelelő vagy a problémáihoz kapcsolható mesét válasszon, hanem a gyermek igényeihez igazodjon.
 • Alakítsák együtt! A meseolvasás nagy előnye, hogy a kicsi azonnal felteheti a benne felmerülő kérdéseket, szükség esetén lassíthatják a tempót, sőt akár a történetet is megváltoztathatják közösen.
 • Váljon kicsit újra gyerekké, élje bele magát a mesébe! Így együtt lesznek félelemben és boldogságban egyaránt.
 • A küzdés, a nehézségek, a gonoszság az életünk része. A történeten és a mesealakokon keresztül könnyebben megismerheti a negatív oldalt a gyermek. A mesék világossá teszik, hogy van rossz, de legyőzhető.
 • Ne bonyolítsa túl! A legegyszerűbb történetek és figurák segítségével könnyen megértik a gyerekek a mondanivalót.
 • A mesenézés nem egyenértékű a mesehallgatással. Utóbbi esetben a kicsi olyan fantáziaképekkel jeleníti meg magában a történetet, amelyeket biztosan képes feldolgozni. A televízióban kész képeket kap, ezeket sem egyszerűsíteni, se finomítani nem tudja.
 • Jó mesélővé válni tehát nem ördöngösség, a fenti tippek pedig sokat segítenek abban, hogy az esti mesét Ön éppen annyira várja, mint gyermeke.

  Borítókép: bernatets photo/Shutterstock

  Címkék#mesélés

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!