Életmód

2010.08.10. 07:47

Dilemma: Végignézzem, ahogy a barátnőm alkoholista lesz?

A válásom után két évvel ismerkedtem meg Csillával. Pár hétre rá hozzám költözött, pedig megfogadtam, hogy nő többé nem lépheti át a küszöbömet bőrönddel. Nem bántam meg.

NANA.HU

Harminckét éves programozó vagyok, Csilla huszonkilenc, e pillanatban állástalan iparművész. Néha készít egy-két táskát vagy övet, azokat eladja, de leginkább én tartom el. Nem zavar, hogy nem keres, sokkal inkább, hogy borozgat.

 


Nem kell azt gondolni, hogy én nem iszom soha egy kortyot se, hogy reggel futással kezdek, este a könyvtárban végzek. Én is szeretem az ütős partikat, sokszor ébredtem már úgy, hogy fogalmam sem volt, hol vagyok. De valahogy ezek a tivornyák szépen elcsendesednek, aztán jönnek a dolgos hétköznapok tévével, bringázással a melóhelyre, mozival, otthon kutyult vacsorákkal. Eszembe se jutna csak úgy iszogatni, legfeljebb egy üveg sört, ha megiszom.

Csilla okos nő, szeret olvasni, van véleménye politikáról, társadalomról, filozófiákról, szeretek beszélgetni vele. És szép is, a haverjaim meg is mondták, hogy ezt a nőt már ne pancsoljam el, vigyázzak rá, mert nem találok még egy ilyet. Büszke vagyok rá, ha elmegyünk valahova, megnézik a srácok, de nem csak ezért szeretem. Úgy érzem, megtaláltam benne a másik felemet, segít nekem, amiben nem vagyok elég jó, például lelket önt belém, ha berezelek egy nagyobb megbízás előtt. És én is segítek neki, meghallgatom a lelki nyavalyáit, amiből minden napra kijut, ismerem az egész gyerekkorát minden szörnyűséggel, bátorítom, hogy csinálja a kis cuccait, mert szerintem tehetséges. De azt nem tudom megérteni, miért kell neki minden nap inni.

Nem tudom, hogy alkoholizmusnak számít-e, amit csinál, mert voltaképpen csak én látom rajta, hogy piált. Nincs lerobbanva, nem dülöngél, csak éppen a beszédén hallom, hogy ivott. Ha megcsókolom, dől belőle a borszag, amit annyira nem csípek, hogy lassan már meg se csókolom. De már a bőrén is érzem ezt a szagot, és felfordul tőle a gyomrom. Sokszor mondtam már neki, hogy hagyja abba a borozgatást, de ő mindig azt mondja, hogy nem iszik sokat, ártalmatlan dolog, feszültség oldásnak kell.
- De miért vagy feszült? – kérdeztem. – Mindened megvan, elszabadulhattál apádéktól, eltartalak, szeretlek, alkothatsz. Mitől vagy feszült?
- Te ezt nem értheted.
Mindig, mindenre ez a válasza. És ilyenkor hátat fordít, bemegy a szobájába, becsukja az ajtót, és órákig duzzog.

Tény, hogy elég gáz gyerekkora volt. Az apja alkesz, mindenüket elitta. Hozzá képest Csilla absztinensnek számít. Az anyja mániákus depressziós, ami azt jelenti, hogy a rossz időszakaiban feküdt egy besötétített szobában, és még fogat mosni se volt hajlandó, a jó szakaszokban pedig nem látta senki, mert úgy felpörgött, hogy felpattant a vonatra, és senki se tudta, merre jár. Csillát és a kistestvéreit a nagyanyja nevelte, de őt tízévesen hazaküldte, mert nem fértek el a lakásban. Ez azt jelentette, hogy tízéves korától gondoskodott a zombiszerű anyjáról, és elviselte az apja részeg kirohanásait. Nem verekedett az öreg, viszont folyton ordítozott, és azzal fenyegetőzött, hogy egy szép napon behozza a fejszét, és mindenkit kinyír, aztán magát is. Ha belegondolok, csoda, hogy Csilla nagyjából egészséges.

De meddig lesz az? A minimum, amit naponta megiszik, egy üveg bor. A fehéret szereti, de a vöröset se önti a csapba. Töményet nemigen iszik, csak ha nincs más. Vagyis miminum egy üveg bortól lehet valaki alkoholista? Van egy orvos haverom, ő azt mondta, alkati kérdés, hogy ki mennyi alkoholtól válik függővé, de a nőknek kevesebb is elég.
Olyan is volt már többször, hogy vasárnap reggel megéreztem rajta, hogy ivott. Amikor az ember még fel sem ébredt, és rántottáról álmodik, akkor ő már kint kotor a konyhában, és dönti magába a piát. Nem tudom, mit művel egész nap, amikor nem vagyok otthon, elképzelhető, hogy több is elfogy, mint egy üveg. Ki tudja, merre járkál, kikkel találkozik, és mit csinálnak.

Nemrég nagyon komolyan összevesztünk. Annyira elegem lett abból, hogy amikor hazamegyek csak ül a piától bambán és bűzlik, miközben az egész lakás egy mocsok, hogy üvöltözni kezdtem. Ő meg bőgött. Azt mondtam, ezentúl nem adok kosztpénzt, együtt fogunk vásárolni, aztán veheti a borait, amiből akarja, de én nem adok rá pénzt. Nagyon kiakadt, kikérte magának, hogy ő nem háztartási alkalmazott, akinek takarítani meg főzni kell cserébe, hogy itt lakhat, és mi az, hogy nem adok pénzt. Szóval nagyon kibukott. Smucig rohadéknak nevezett, és ez még a legkedvesebb jelző volt, amit a fejemhez vágott. De ami a legszörnyűbb, hogy csomagolni kezdett. Hiába kértem, hogy üljünk le, beszéljük meg, hiába mondtam, hogy nem a pénzt sajnálom tőle, hanem őt féltem, akkor már nem hallgatott rám, csak azt hajtogatta, hogy nyilván az a bajom, hogy nincs állása, és el kell őt tartanom, de mostantól nyugodt lehetek, mert elmegy, nem kell rá költenem többé.

Hirtelen átfutott az agyamon, mi lesz, ha tényleg elmegy. Szörnyű volt. Úgy éreztem, ha Csilla elmegy, azzal vége. Nem lesz több nő, elfáradtam, semmi kedvem megint megismerni, megszokni valakit, elég volt. A feleségem a legjobb haverommal lépett le, több szakítást nem tudok elviselni.
Nem akartam, hogy elmenjen. Az ajtóhoz rohantam és bezártam, a kulcsot pedig eldugtam.
- Most menj el, ha tudsz – mondtam. És lefeküdtem aludni.

Reggel a nappaliban üldögélve találtam rá, ugyanabban a ruhában volt, mint este. Lábai előtt a bőrönd. Leültem mellé.
- Nem akarom, hogy elmenj – mondtam.
- Én pedig nem tudok így élni. És nem is akarok.
- Inkább elhagynál, csak hogy piálhass?
Bólintott.
- Ez nem erről szól – mondta kicsit később. - Hanem arról, hogy nincs jogod megszabni, mit csináljak. Most a bor a bajod, legközelebb más lesz. Nem uralkodhatsz felettem, abból elegem van. És nem mondhatod meg, hogyan éljek.

Elmondtam, hogy alkoholista lehet, mint az apja, és akkor már nem csak egy üveg bort fog lefolyatni a torkán, hanem még az arcszeszemet is. Hogy csúnya lesz és elbutult, nézze meg az alkeszeket a sarki kricsmiben. De ő kinevetett.
- Soha nem leszek alkoholista, akkor hagyom abba, amikor csak akarom. Nem vagyok függő.
- Bizonyítsd be – kértem.
- Semmit nem fogok bizonygatni neked. Ha nem tetszik, ahogy élek, engedj ki, elmegyek.

Nem tudtam mást csinálni, belementem, hogy minden marad a régiben. Hogy szemet hunyok a piálás felett, és szabadon használhatja a bankkártyámat, ahogy eddig.
Csilla maradt. Két napig alig ivott, persze azért ivott, méghozzá mindig az orrom előtt, nehogy azt higgyem, hogy miattam mond le róla. De éreztem rajta, hogy most nem vitte túlzásba. De aztán megint minden úgy lett, mint régen. Egyik nap hiába csengettem, nem nyitott ajtót, mert elaludt részegen a fotelban, és nem hallotta a csengőt.
Én el akartam venni ezt a nőt, gyerekeket akartam tőle. Kizárt, hogy a piával együtt ez menne. Hogy vehetném rá, hogy abbahagyja? Nem vagyok képes elengedni sem, valamiért nem megy. De akkor mit csináljak?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!