Életmód

2010.05.18. 10:06

14 dolog, amit az anyósod nem mond el neked

Az anyós-meny viszony legendás, sokszor feszültségekkel teli intézmény. Pedig az anyós is ember, és hidd el, igazán igyekszik. Tudd meg, mire gondol valójában, amiket nem szokott elmondani!

NANA.HU

Mielőtt feleségül vett volna, a férjed valaki más univerzumának volt a középpontja:az anyjáé. És ha már vannak gyerekeid, pontosan tudod, ez mit jelent. Nos, a drágád sosem lesz igazán felnőtt, önálló jogú férfi az anyja szemében, és ezzel nincs is semmi baj. Elvégre ő már akkor is a férjed száját törölgette, amikor te még talán járni sem tudtál.

Amikor összekötjük az életünket valakivel, szeretnénk azt hinni, hogy ő csak a miénk, és az életünk csak a miénk. Ez viszont egy teljesen téves elképzelés. Végül is neki is van egy családja, aki már előtted is a családja volt, és a házasságot nem lehet teljesen különválasztani az életetek többi szereplőitől. Legyen az anyós bármilyen, tiszteletben kell tartani azt a tényt, hogy ő nevelte fel a férjed. Te sem szeretnéd kizárni az életedből a saját anyád, ahogy azt sem feltételezed, hogy rosszat akar nektek, vagy a férjednek, nem?Abba pedig sokan nem is gondolnak bele, hogy milyen lehet mindez az anyós számára. Szeretné ő jól csinálni, de legtöbbször már a kezdetektől fogva előítéletekkel kell megküzdenie. Miközben hiányzik neki a fia, aggódik, hogy vajon boldog-e, és igyekszik a lehető legjobban megfelelni a szerepének. Persze sokszor nem árulja el, mi zajlik benne, de mi most megosztjuk veled, hogy okulj belőle, vagy megpróbáld az ő szemével is nézni a világot kicsit. Ez perszenem mindig mindenkire igaz, ám a többségre igen. Akkor is, ha sosem vallaná be.

1. Néhány évtizeden át enyém volt a főszerep, és most mellékszereplő lettem. Fáj a lefokozás.

2. Tudom, hogy már a te férjed, de attól még mindig az én fiam.

3. A legkisebb ártatlan megjegyzésem is kritikának veszed, és nem értem, miért nem vagy elég magabiztos. Olyan rossz, hogy kínosan ügyelnem kell arra, amit mondok, és még így sem csinálom mindig elég jól.

4. Mi, anyák, mindig azt mondjuk a fiainknak: azt szeretném, hogy boldog legyél. És így is gondoljuk. Amit viszont nem mondunk (pedig gondoljuk), hogy azt is szeretnénk, ha te is boldog lennél.

5. Hét házat/lakást adtam el, vettem meg, újítottam fel életemben. Miért nem kéritek ki a tanácsom vagy a véleményem ilyen dolgokban?6. Ha meglátogatlak benneteket, nem a tisztaságot jövök ellenőrizni. Csak a családommal szeretnék lenni.

7. Ha egyedül hagytok a házban, kukkolni fogok. Ha nem akarod, hogy azt higgyem, nem főzöl, ne tömd tele a mélyhűtőt fagyasztott készételekkel.

8. A fiammal akkor beszélek, amikor szükségem van rá. Nem tőled akarom elvenni, nem a családi életeteket akarom szétzilálni, hanem egyedül érzem magam, vagy hiányzik nekem a férjed. Ha nagyon zavar, szólj, és a mobilján keresem inkább, amikor nincs otthon.

9. A legféltettebb titkom: attól félek, hogy ha nem csinálom jól, kirekesztetek az életetekből.

10. Meg kell felelnem a te anyádnak is. Olyan dolgokat vesz nektek, amit én nem engedhetek meg magamnak, közelebb lakik hozzátok, mint én, és még főz is rátok időnként, ami neked nyilván jól esik. Én mindössze szeretni tudlak benneteket, és vigyázni a gyerekekre, amikor nyaraltok. Remélem, hogy ez elég, és hogy azért ezt is értékelitek.

11. Amikor nálatok alszom, te mindig kiteszel magadért, és néha én érzem magam kínosan: csak nem tartasz tőlem, hogy ennyire meg akarsz felelni? Ugye más vendéggel is ilyen kedves vagy?

12. Néha látom, hogy olyan döntéseket hoztok, amiből nem sok jó fog kisülni. Többnyire elharapom a nyelvem, hogy ne szóljak, de annyira szeretném, ha beszélhetnénk ilyenkor ezekről a dolgokról!

13. Legszívesebben minden nap megkérdezném, hogy mikor lesz már gyereketek. Úgyhogy ha konkrét terveitek vannak ezzel kapcsolatban, avassatok be légyszíves, mert megöl a kíváncsiság. Legalább tudjam, meddig kell rá várni…

14. Szeretném azt érezni, hogy szükségetek van rám. Szeretném értékesnek érezni magam a családotokban, hogy szeressetek, és hogy becsüljetek meg. Szeretném én is igazi családtagnak érezni magam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!