Életmód

2009.11.30. 08:57

Zsírégetés az őskorból

A ma már nagymami Jane Fonda lopta be az életünkbe az izgalmas, mindent felforgató, az egyenjogúságot hirdető új divatirányzatot: az aerobikot. Dinamikus, magával ragadó, és egész egyszerűen csodát tesz testtel és lélekkel. Legalábbis ezt gondoljuk, mi, nők.

NANA.HU

A férfiak mindezt bamba értetlenséggel nézik, és csodálják, hisz számukra a mérhetetlen mennyiségű guggolás, kitörés, popsi-formáló gyakorlat végeláthatatlan kínokat sejtet. Csodálják a mozgást – és bennünket –, az akaraterőnket, és elszántságunkat, amely, valljuk be, olykor igen komoly határokat döntöget. Heti három-négy, vagy akár öt-hat edzés, véget nem érő verejtékezés, mérhetetlen mennyiségben elfogyasztott salátalevéllel, sovány hússal és bubrékmentes ásványvízzel…

 Szalka Andi, fitnesz tanácsadónk – és az Év edzője jelöltje - most összefoglalja, miért is jó az aerobick.

Ez lenne az aerobik feeling? És miért éri meg?

Mert feltölt, széppé varázsol, csinossá és ellenállóvá tesz a mindennapokkal – és egyben a főnökkel, férjjel, baráttal – szemben is. Az irányzatokat pedig, a hangulatunktól függően, épp úgy váltogathatjuk, mint más a cipőjét. Kell ennél több?

Csinos akarok lenni!

Van először is a „csinos akarok lenni” érzés. A alapmozgáshoz ekkor sima alakformáló és kondi-órák társulnak. Néha unalmas, néha halálos, de a szent cél érdekében mi mindent megteszünk, hisz a lényeg, hogy óra után – legalább fejben– feszesebb fenékkel térjünk haza kedvesünkhöz.

Vadabb, idegesebb hangulatban, vagy épp energiától túlfűtötten nagy elánnal nyúlunk a „hard” zónához tartozó aerobik órák felé, amelyek lényege, hogy a mozgás minden racionalitást és kíméletet nélkülözve hajtsa ki a belőlünk a felgyülemlett indulatokat. Box, kick-box, iron boxing; mindegy csak halálos legyen, és tanítson meg küzdeni! Ez a választás –az előbbieken túl– már csak azért is előnyös, mert némi önvédelemre tanít.

A harmadik hangulati állapot: a „lelki békét, megnyugvást szeretnék”. Egyértelmű, hogy ez a wellness vonulat! Semmi hirtelen, erős vagy fájó mozdulat, csupán halk zene, lazulás, relaxáció… Tehát streching, pilates, jóga, vagy bátrabbaknak (esetleg szingliknek) tantrikus jóga!

Végül pedig, de nem utolsó sorban, jön a „mulassunk egy kicsit” szétfeszítő érzése. Ez nem más, mint tánc, tánc, tánc, zene, szexin összeállított koreográfia, fergeteges hangulat, ahol kicsit önkívületbe eshetünk, és kiélhetjük minden nőiességünket... Legyen ez egy salsa, egy dance vagy step óra. Mindegy csak „üssön”!

Így talán már egyértelmű, miért is varázsolt el bennünket anno Nagyanyánk, és az ő divatirányzata. Minden hangulatunkra, minden lelki beállítódásunkra találunk egy-egy megfelelő órát, és egy helyet, ahol ismerős arcok fogadnak, ahol ki lehet beszélni az épp aktuális pasi ügyeket, ahol megvitathatjuk a legújabb divat-diétákat és saláta recepteket, ahol vidámak, szabadok, felszabadultak lehetünk...

Szalka Andi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!