Életmód

2009.09.25. 16:24

Prosztatarák az őssejtből?

Állatkísérletek során olyan új típusú őssejtet fedeztek fel, amelyek mutációja során prosztatarák alakulhat ki. A nagyvilág hírei.

BAMA

Mindezt amerikai kutatók fedezték fel egérkísérleteik során, és ezzel újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy az őssejtek genetikai anyagának megváltozása daganat kialakulásához vezethet.
„A szövetek sejtjeiben bekövetkező változások nem elegendőek egy daganat kialakulásához, de ha ezek az őssejtekben jönnek létre, kifejlődhet a prosztatarák, hiszen ezek a sejtek hozzák létre a többi sejtet” – mondta dr. Shen, a kutatás vezetője.

A következő fázisban a kutatók annak járnak utána, hogy ez az őssejt jelen van-e az emberben, és ha igen, ott is hasonló szerepet játszik-e.

A nők csak két napig őrzik a titkokat

A Wines of Chile háromezer nőre kiterjedő felmérése szerint, minden 10 nő közül 4 képtelen megőrizni a rábízott titkokat. A 18-65 év közötti hölgyekkel végzett felmérésből kiderül, hogy számukra mindegy, mennyire személyes, vagy „kínos” a tudomásukra jutott információ. A kifecsegési arány ellenére a nők 83 %-a megbízható személynek látja magát, kétezren pedig úgy nyilatkoztak, hogy soha nem árulnának el másnak rájuk bízott információkat. A kifecsegés oka 45 százalékuknál „lelki eredetű”: egyszerűen az, hogy nem akarják magukban tartani azokat a titkokat, amiktől kényelmetlenül érzik magukat.

Internet = józan ész halála?

Ausztrál kutatók szerint az interneten elérhető, forrás nélküli, ellenőrizetlen hírek özönének köszönhetően hiszékenyebbé váltak a helyiek. Sokan gondolkodás nélkül elhisznek bármilyen hírként tálalt információt, függetlenül attól, hogy mennyire valótlannak tűnik annak tartalma. A felmérés eredményei szerint az ausztrál állampolgárokat könnyedén át lehet ejteni – főleg, ami a fiatal, internetező réteget illeti. Az ötezer, 25 és 35 év közötti állampolgár részvételével készült felmérésük során három valótlan állítást tartalmazó, az információforrást nem jelelő hírt mutattak a megkérdezetteknek. Az egyik cikk azt állította, hogy James Cook kapitánynak három felesége volt, egy másik szerint III. György király New Cornwall-nak kívánta elnevezni Ausztráliát, míg a harmadik Richie Benaud legendás ausztrál krikettjátékos állítólagos szenátori pályafutásával foglalkozott. A megkérdezettek közel fele hitte el, hogy igazak a hírben szereplő állítások.

- Bizarr hírek a világból >>>

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!