Életmód

2009.09.03. 10:12

Jó isten, ez úgy izeg-mozog, mint egy kígyó!

... És itt egy másik, meg még egy, meg még egy. Azt hiszem, csápja van. És most látom a testét. Hatalmas, mint egy medve, és úgy csillog, mint a lakk. De az arca, az leírhatatlan...

BAMA

Az idézet Orson Welles Világok harca című híres-hírhedt rádiójátékából származik, mellyel a történelem egyik legnagyobb átveréses botrányát robbantotta ki, egyúttal bebizonyította, hogy az emberek zömét könnyűszerrel meg lehet téveszteni. Bármit elhisznek, csak a hiteles tálalás számít.

Az emberi hiszékenység az általánosításra és az információk hiányosságára vezethető vissza, valamit arra a naivitásra, hogy amit a tévében látunk, a rádióban hallunk, vagy a neten olvasunk, azt objektív valóságnak fogadjuk el. Ez azonban korántsem meghatározás, hiszen a kételkedés mechanizmusa a hit esetében sem lép működésbe. Hinni valamiben pusztán megelőlegezett bizalom, és nincs is vele semmi baj.
De miért hagyjuk magunkat átverni?

Ufók, macskák és Mária

Egyes rémhírek szerint, külföldön külön médiacégek szakosodtak álhírek gyártására, ezért minden okunk megvan rá, hogy kételkedjünk, amikor olyan címeket olvasunk, hogy UFO-t szült az afgán asszony, vagy Megvadult pulykák téptek szét egy angol tudóst, esetleg tőzsdeguru lett a 7 éves Down-kóros kislány...

Kiváló példa a rémhírek világjáró turnéjára a Bonsai macskák legendája. A közfelháborodást okozó átverés olyan jól sikerült, hogy az FBI is komoly nyomozást kezdeményezett a honlap készítői ellen, ahol a szobanövényként kezelt bonsai macskák készítését részletesen ecsetelik.

A Dr. Michael Wong Chang álnév mögött meglapuló főkolompos valójában egy amerikai egyetemista volt, aki e-mail-ek ezreit kapta botrányos bemutatkozása után. A weboldalon semmi nem utalt arra, hogy ez egy vicc lenne, hiszen részletes szakmai instrukciókat és fotókat tett közzé a bonsai macska házi kivitelezéséhez.

Hasonlóra hazánkban is volt példa. 2004-ben egy 24 éves egyetemista körbeplakátozta a várost, melyen különleges alkalmi szolgáltatást ajánlott: szentestére bárki megrendelheti Józsefet és Máriát. A hirdetésben megjelölt opciók szerint a Szűzanyát egy terhes nő alakítja, és a karácsonyfa alatt világra is hozza csecsemőjét.
A jóérzésű emberek felháborodtak, a rendőrség pedig nyomozni kezdett.
Az egész ügyben az volt a legszomorúbb, hogy a hirdetésre számos komoly ajánlat érkezett.

Pénzt vagy életet!

Mit szólnál, ha kapnál egy e-mailt, amely arról értesítene, hogy néhány ismerősöd bérgyilkost fogadott fel azért, hogy eltegyen láb alól? Mindez a valóságban is megtörtént... A levelet maga a gyilkos írta, és megemlíti, hogy 30 000 dollárral megválthatod az életed.
Az FBI-hoz több mint 100 bejelentés érkezett az Egyesült Államokból az úgynevezett bérgyilkos-csalásokkal kapcsolatban. A bűnözők ilyen esetekben általában 30 és 80 ezer dollárral próbálják megvágni a hiszékeny és megfélemlített áldozatokat – néha sikerrel. Legtöbben ugyanis hittek a levélnek, és dollár tízezreket utaltak át a csalóknak.
Erre a csalástípusra két éve figyeltek fel a hatóságok, de az elkövetőt nem sikerült lefülelni, hiszen a világháló kiváló búvóhely, akárhol lapulhatnak a netharamiák.

Ugorjunk együtt!

Cél: a globális felmelegedés megakadályozása. Értelme, haszna nincs, de sok ember ugorhat egy nagyot. A worldjumpday.org webcímen található oldal 600 millió embert hívott közös ugrásra 2006. július 20-án. A hírrel több világmédium is foglalkozott, még az esetleges veszélyekre is felhívta a figyelmet, miszerint ha 600 millió ember egyszerre ugrik egyet, talán kimozdulna a Föld a pályájáról, de később bebizonyították, hogy az ugrándozás a Föld forgástengelyére semmilyen hatást nem gyakorolna. Az, hogy kik és hányan ugráltak ebben az időben, nem tudható, csak annyi, hogy a Föld megnyugtató módon még mindig a helyén van...

Hülye Áruk Fóruma

Az ostoba portékák webjelenléte ugyan nem álhír, csupán a hülyeség egy újabb vetülete, így nem mehetünk el mellette. Sőt, mivel komoly összegeket is adnak értük, minden okunk megvan rá, hogy komolyan vegyük a témát.

2004 telén egy floridai asszony az e-bay-en árverésre bocsátott egy tíz éves sajtos pirítóst, melyen a Szűzanya képmását vélte felfedezni.

Őt viszont megelőzte, illetve ösvényt vágott neki az a texasi férfi, aki egy vödör vizet árult, ami 1000 dollárért el is kelt, ám az összeg nem tartalmazta a házhozszállítást: a boldog tulajdonosnak magának kellett elvinnie szerzeményét.

Viszont, hogy kik vesznek ilyesmit, örök titok marad, melyet csak a tehetősek pszichiáterei tudhatnak...

A hírek félelmetesen gyorsan terjednek

A hitnek, a tudásvágynak és a hiszékenységnek ugyanaz a forrásvidéke: minden ember természeténél fogva tudásra törekszik. Ismerni, érteni akarja a világot, melyben él, embertársait, saját magát és sorsát. De nemcsak a hitnek, tudásvágynak és hiszékenységnek van ugyanott a gyökere, hanem a kételkedés és a gyanakvás is ugyanonnan ered.
Mert tudni akarunk, az igazat akarjuk tudni. Nem akármit fogadunk el tudásnak. Hiszékenységről akkor beszélhetünk, mikor a kétkedés mechanizmusa akadálytalanul lép működésbe...

A Dr. Michael Wong Chang álnév mögött meglapuló főkolompos valójában egy amerikai egyetemista volt, aki e-mail-ek ezreit kapta botrányos bemutatkozása után. A weboldalon semmi nem utalt arra, hogy ez egy vicc lenne, hiszen részletes szakmai instrukciókat és fotókat tett közzé a bonsai macska házi kivitelezéséhez. Hülye Áruk Fóruma Az ostoba portékák webjelenléte ugyan nem álhír, csupán a hülyeség egy újabb vetülete, így nem mehetünk el mellette. Sőt, mivel komoly összegeket is adnak értük, minden okunk megvan rá, hogy komolyan vegyük a témát.

2004 telén egy floridai asszony az e-bay-en árverésre bocsátott egy tíz éves sajtos pirítóst, melyen a Szűzanya képmását vélte felfedezni.

Őt viszont megelőzte, illetve ösvényt vágott neki az a texasi férfi, aki egy vödör vizet árult, ami 1000 dollárért el is kelt, ám az összeg nem tartalmazta a házhozszállítást: a boldog tulajdonosnak magának kellett elvinnie szerzeményét.

Viszont, hogy kik vesznek ilyesmit, örök titok marad, melyet csak a tehetősek pszichiáterei tudhatnak... -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!