Életmód

2009.06.12. 11:25

Országos programajánló június 12-14-ig

Programok péntek délutántól hétfő estig egyedülállóknak, pároknak, családoknak és baráti társaságoknak…

BAMA

Egyedül

Mozi: Rockhajó
bemutató: június 11.
1966-ban, a brit popzene fénykorában a BBC mindössze kétórányi rock and rollt játszott hetente. Ám egy kalózrádió napi 24 órában nyomta a rockot és popot a tengerről. A suliból frissen kicsapott Carlt az anyja elküldi a nagybátyjához, Quentinhez, hogy az kicsit az életre nevelje. Csakhogy Quentin a főnöke a Rádió Rocknak, az Északi-tenger közepén állomásozó kalózadónak, melyet a DJ-k különc csapata népesít be. Szóval, az Északi-tengeren zajlik az élet. Simon megtalálja álmai asszonyát, Eleanore-t, és feleségül veszi a hajón, ám az ara másnap lelép. Gavin visszatér amerikai drogturnéjáról a legjobb DJ-t megillető trónra, ám ezzel összeütközésbe kerül a Báróval. Carl pedig rájön, hogy ki az igazi apja.

Kiállítás: Dedukció – I. Szobrász Biennále
Szentendre, Művészet Malom – május 17-június 23.
Az I. Szobrász Biennále betekintést nyújt a hazai szobrászat jelenébe, bemutatja a műfajon belüli irányzatok, stílusok, a megközelítési és kifejezési módok, formák sokszínűségét. A kiállításon a Magyar Szobrász Társaság, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagjainak alkotásai láthatók. A műveket a biennále kurátorai által felkért szakmai zsűri válogatta. Az idei díjazottak: Antal Balázs, Németh Ágnes, Kelemen Zénó és Kalmár János.

Kettesben

Színház: Mandragóra
Komárom, Jókai Színház – június 12. 19 óra
Machiavelli komédiája az egyik legközkedveltebb témáról vall: a vágyról. Calimacco Párizsból érkezik haza, hogy megszerezze szíve hölgyét a hűségéről híres Lucreziát, az öregedő, de gyermek után áhítozó Nicia csodaszép feleségét. Vágya beteljesülése azonban komoly akadályokba ütközik... Csak a cselvetés segít, s a varázserejéről híres, sátán almájaként emlegetett mandragórafőzet...

Koncert: Demjén Ferenc koncert
Budapest, Millenáris, Szabadtéri színpad – június 12. 19 óra
Rózsi, a generációk zenei ízlését formáló kortalan előadó (bármilyen hihetetlen, idén lesz 62 éves!) nevéhez megszámlálhatatlanul sok, mindenki által ismert sláger fűződik. A Kerület napján fesztiválsorozat egyik fő favoritjaként, ebben az évben  ecember 30-án kívül Budapesten csak itt ad 2 órás, élő nagykoncertet. A belépés díjtalan!

Koncert: Giora Feidman
Budapest, Margitszigeti Szabadtéri Színpad – június 14. 20 óra
Buenos Aires-ben, húszéves korában már az Izraeli Filharmonikusok szólamvezetője volt, szólistaként eljátszotta a klasszikus klarinétirodalom minden fontosabb művét, miközben kutatta, folyamatosan kereste a klasszikus zene népzenei gyökereit. Tanulmányozta a palesztinok, a zsidók dalait, a török, a perzsa, az indiai és a kínai népzenét. Ezek mind egységgé forrtak benne és a klezmer zenével összhangban alkotják saját egyedi stílusát. Számos zenei díjat nyert, klarinétosként fellépett színházi elÕadásokban, dolgozott filmekben. Egyik legjelentősebb munkáját Spilberg meghívására a Schindler listája című filmben kapta, ahol Ott Itzak Perlmann-nel együtt játszotta John Williams Oscar-díjas zenéjét.

Barátokkal

Fesztivál: Fesztergom
Esztergom, Prímás-sziget – június 11-13.
A személyesség és a minőség az esztergomi Fesztergom fesztivál kettős jelszava a kezdetek óta, melyet a Prímás-szigeten 1999 óta rendeznek meg. A Fesztergom fesztivál – idén már 11. alkalommal – igyekszik minőségi szórakoztatást nyújtani, színvonalas koncertekkel és kísérőrendezvényekkel kényeztetni a közönséget. Fellépnek: Holy Shit, Graveyard at Maximum, Auróra, Tankcsapda, Watch My Dying, Kalapács, Vad Fruttik, Bëlga, Kiscsillag, 30Y, PASO

Koncert: Boban & Marko Markovic Orkestar
Budapest, Puskás Ferenc Stadion Szoborparkja – június 13. 19 óra
Boban & Marko Markovics Orkestar a Balkán legjobb trombitásait tudhatja magáénak, céljuk, hogy újra táncra bírják a magyar publikumot. Az este tartogat igazi zenei meglepetéseket is, hiszen Lajkó Félix hegedűvirtuóz, és Palya Bea énekes is a produkció részei lesznek, ők azok, akikkel Bobanék már bizonyították, hogy zenében nincsen lehetetlen, és hogy a világzene határai is tágíthatók.

Fesztivál: Hévízi Jazz Fesztivál
Hévíz, Hévíz Galéria átriuma – június 13. 19 óra
Az idén első alkalommal rendezett Hévízi Jazz Fesztivál hagyományteremtő szándékkal valósul meg. A szervezők célja eme zenei stílus környékbeli művelőinek megismertetése az érdeklődőkkel, a jazz megkedveltetése nem csak a helyi lakosokkal, hanem a turistákkal egyaránt, hogy meghonosítsák e változatos folyamatosan fejlődő, mindig megújuló zenei stílust.

„Jótékony klikkelés”
– Az ország legnagyobb internetes jótékonysági akciója
Június 1-dec 31-ig
Sváby András, Kemény Dénes, Kósz Zoltán és Csányi Sándor közösen fognak össze a támogatásra szoruló alapítványokért, a Hírkereső-csoport egész éven át tartó kampányában. A jótékonysági akció június 1-től indult, melynek célja, hogy havonta egy-egy ismert személy segítségével adományokat gyűjtsenek kiválasztott alapítványoknak. A csoport tagjai (a Hírkereső.hu, a Kapu.hu és a Tombola.hu) vállalták, hogy minden egyes, portálaikon keresztül elolvasott hír után 5 fillért adományoznak az adott hónap jótékonysági céljára. A Hírkereső-csoport olvasóinak csupán annyi a feladatuk, hogy minél több hírt olvassanak el, ezzel gyarapítva az alapítvány adományösszegét. Minden cikkolvasást egy online számláló regisztrál a hírkereső.hu oldalán, így pontosan mérhető összesen mennyi adományt „olvasnak össze” a Hírkereső-csoport olvasói! Júniusban Sváby András a koraszülött-mentésben úttörő szerepet vállaló  Peter Cerny Alapítványért kampányol.

Családdal

Babakocsis futóverseny!
Dunakeszi, BuyWay, Kenguru Kid Babaáruház – június 19. 11 óra
Az egészséges életmód népszerűsítése céljából szervezett babakocsi futáson nem csak a versenyre regisztrált anyukák és apukák, hanem sztárvendégek is (Ada, Erdélyi Mónika, Jaksity Kata, Janza Kata, Pintácsi Viki, Szandi, Mikola Péter, Nagy Tomi a Nox-ból) összemérik tudásukat. A szülő kiegyensúlyozottsága nagyon fontos, hiszen ha boldog a mama és a papa, akkor a baba is mosolyog. Ezen kívül hastáncbemutatóval, pelenkázóversennyel, és Ricsi bohóc szórakoztató műsorával várják az anyukákat és a gyerekeiket.

Buli: Eperfesztivál
Tahitótfalu – június 12-14.
Ahogy lassan halad előre az idő, úgy hosszabbodnak a napok, úgy melegszik az idő és lassan érik a Tahitótfalut világszerte híressé tevő eper. A gazdák reggeltől estig a földeken szedik a gondos munkával elpalántázott, megművelt és öntözött piros termést – ez a három nap az ő ünnepük és Tahitótfalu ünnepe – rengeteg gyermek- és felnőtt programmal: többek között operett- és musical zenével, kötélhúzással, szüreti felvonulással, tűzzománc-készítéssel, Bikini koncerttel és utcabállal.

15. Ferencvárosi Fesztivál
Budapest, Assisi Szent Ferenc Plébánia, Művészetek Palotája – június 13-30.
A fesztivál szombaton 10 órakor, a 2. Gyerek ARC kiállítás megnyitójával kezdődik, a Művészetek Palotája előtti téren. „Vajon mit hoz a 2039-es év?” Erre az izgalmas kérdésre próbáltak rajzban választ adni gyerekek. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat, több mint 70 óriásmolinóra nyomtatott alkotást tekinthetnek meg a kiállítás látogatói. A díjakat június 13-án, a MŰPA könyvesboltja előtti térben vehetik át a nyertesek Geszti Pétertől. A megnyitó-díjátadón fellép Váci Eszter.

Fesztivál: 10. Nemzetközi Harley-Davidson Fesztivál
Alsóörs – június 10-14.
A találkozó egy igazi szülinapi buli lesz, mely négy napon keresztül pezsgésben tartja majd a „tábort”. Világhírű sztárok közreműködésével izgalmas és új programok várják majd a vendégeket a kibővített területen és külső helyszíneken is. Bővül az árusok utcája is, még több hazai és külföldi kiállító és árus még nagyobb külföldi áruválasztékot kínál majd.
Egyéb programok: vízi focipálya, bungie jumping, katapult, trambulin, sétarepülés helikopterrel, katamarán és mászófal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!