Életmód

2009.06.20. 11:34

Hülyének néznek minket. Igazuk van?

Nemsokára itt vannak a nyár eleji leárazások, kiszórják a tavasszal érkezett készleteket. De nem kell szezonkezdésig várni, hogy akciókat lássunk. Elég, ha bemegyünk valamelyik hipermarket akármelyik osztályára, rögtön piros feliratokkal találkozunk. Az akciók és leárazások világában élünk, mi pedig úgy tűnik, olcsón bármit hajlandók vagyunk megvenni.

BAMA

Én is azok közé tartozom, akik minden évben várják a szezonvégi kiárusításokat, hogy akkor frissítsem fel valamennyire az aktuális ruhatáramat. És ahogy ez Nyugatról hozzánk beszivárgott, a leárazások egyre hamarabb kezdődnek és egyre gyakrabban esedékesek, most tehát akár már az aktuális szezonra is bárki vásárolhat magának akciós újdonságokat. Ennek következtében a fogyasztói társadalom tökéletes egyedeként több olyan ruhával is büszkélkedem, melyeken tavaly óta ott fityeg még az árcédula, vagy éppen egynél többször sosem vettem fel – a szekrényeim befogadóképessége pedig egyre szánalmasabbnak tűnik. Be kell vallanom, az évek során felhalmozott ilyen-olyan holmik töredékét használom csak, a többit pusztán raktározom.

De igazán nem is ez az, ami feldühített az akciókkal kapcsolatban. Sokkal inkább az, hogy az ilyen-olyan leárazások keretein belül legtöbbször olyan termékeket próbálnak rám sózni - állítólagos - akciós árakon, melyekre normál árként valójában hasraütés-szerűen biggyesztettek oda valamilyen összeget.

Akciósan még a homokot is megvesszük a sivatagban

Ezzel az aljas módszerrel, mármint a kamu-akciózással találkozom nap mint nap a ruházati outletekben, a hipermarketekben, de még a webáruházakban is. Az egyik élelmiszeráruház-lánc mostanában például légből kapott eredeti árakkal, és az egyébként egyáltalán nem olcsó akciós árakkal akar rám sózni kávét, szörpöt, gyümölcslevet, vagyis szinte mindent. Az elején még be is dőltem a csábító piros-sárga feliratoknak, majd rájöttem, hogy engem átvertek. Néhány korábbi számlát megnézve ugyanis semmivel nem találtam olcsóbbnak a termékeket, ráadásul a konkurenciánál több áru a mai napig olcsóbb. Majd eszembe jutott, hogy mi magyarok (bár gondolom ez máshol is így van) előszeretettel böngésszük a reklámújságokat és ostromoljuk meg az áruházakat akár gatyamadzagért is, csak hogy akciósan vehessünk valamit. Az már senkit nem érdekel, hogy közben másik száz termék árát éppenséggel nem csökkentették.

A pszichológia biztosan egész egyértelműen meg tudja magyarázni, miért ilyen leküzdhetetlen bennünk az akciós szerzés utáni vágy. Az a késztetés, amely annyira elhomályosítja a látásunkat, hogy még azt is megvesszük, amire az égvilágon semmi szükségünk nincs.  Minden esetre érdemes néha végiggondolni a pénztárhoz fáradás előtt, hogy ami a kosarunkban van, arra mind TÉNYLEG szükségünk van-e, vagy csak azért vesszük meg, mert akciós.

Az átverések ellen csak az éberség segíthet 

Az áruházak ál-akciói ellen azonban még így is nehéz felvenni a harcot. Persze könnyű mondani, hogy az ember járjon nyitott szemmel, vásárlás előtt gondosan informálódjon a piacon és hasonlítsa össze az egyes forgalmazók kínálatát. Egy mosógépnél még meg is teszi az ember, de egy farmernál vagy pár cipőnél, esetleg egy doboz üdítőnél… Nehéz ügy. Az biztos, az úgynevezett outletekkel kapcsolatban már rég szkeptikus vagyok. Legyen szó ruháról, bútorról vagy elektronikai termékről, az áthúzott árakat nem veszem automatikusan készpénznek. Ezzel persze időt és energiát vesztek, de egy-egy ilyen „csalás leleplezésekor” legalább kárpótol a tudat, hogy engem nem tudtak csőbe húzni. Legalábbis ez alkalommal…

-ora-

Ajánljuk még:

- Tud nemet mondani? Teszt >>>

- Márkafüggő kamszok >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!