Életmód

2009.04.15. 11:21

Közöd?! - Az erőszak mindenkire tartozik

A családon belüli erőszak olyan valami, ami ránk nem vonatkozik. Biztos csak mással esik meg, és mi biztos nem ismerünk ilyen családot. Pedig hetente egy nő és havonta egy gyerek hal meg emiatt.

BAMA

Minden harmadik súlyos testi sértést családtag ellen követik el. Magyarországon az összes gyilkosság felénél az áldozat családtag, a szexuális bűncselekmények esetében ez az arány 60 százalék. Európában az egyik legerőszakosabb népnek számítunk, mégis a legtöbb esetben sem a bántalmazott családtagok, sem az erről tudomást szerző ismerősök nem fordulnak segítségért.

Jogunk van a szeretethez

Egy egészséges családban a támogató, bizalommal és szeretettel teli kapcsolat jellemző. Minden családtagnak biztonságban kellene éreznie magát – fizikailag, lelkileg és emocionálisan egyaránt. Ennek ellenére vannak olyan családok, ahol egy vagy több családtag erőszakkal és megfélemlítéssel tartja kontroll alatt a másikat. Ilyenkor a megfélemlített családtag teljes elnyomásban él, és úgy érzi, hogy a cselekedeteit, a lehetőségeit, de még a gondolatait is mind az a személy határozza meg, aki erőszakot alkalmaz vele szemben.

Mi számít erőszaknak?

Tévedés azt hinni, hogy csak a fizikai bántalmazás (verés, szexuális erőszak) tartozik ide. Ugyanúgy akadályozza a családtag lelki-szellemi fejlődését, korlátozza önállóságát, és tönkreteszi az életét a nem-fizikai erőszak is. Lelki-érzelmi erőszaknak nevezzük a zsarolást, a kommunikációs vonalak megszakítását, a különböző fenyegetéseket – akár a gyerekkel kapcsolatban -, a másik vallási, vagy lelkiismereti meggyőződésének manipulálása, vagy erre való kényszerítés. Szintén családon belüli erőszaknak minősül a gazdasági elnyomás, amikor a másikat anyagilag függővé teszik, nem kereshet pénzt, szinte koldulnia kell társától, és mindenre engedélyt kell kérnie. A verbális erőszak, azaz a kigúnyolás, megalázás, folyamatos szidalmazás, megszégyenítés, állandó gyűlölettel teli beszéd is gyakori, és akár gyerek, akár felnőtt ellen irányul, nem szabad hagyni, hogy bárkivel így bánjanak.

Gyereket verni?

A legvédtelenebb lény a világon az ember gyermeke. Ennek ellenére sok családban él az az elképzelés, hogy ha probléma van a gyerekkel, igazolható az erőszak: 8 osztálynál kevesebbet végzettek 90%-a, az egyetemet végzettek 67%-a tartja a pofozást szülői jognak. Kérdés, hogy mennyire képes nevelni, értékeket adni, példát mutatni az a felnőtt, aki úgy nevel gyereket, mint más kutyát?

Ki vagyok én, hogy beleszóljak?

Néha látunk, hallunk olyasmit, amiről biztosan tudjuk, hogy valakinek szenvedést okoz: egy gyerek, akit állandóan vernek, egy feleség, aki teljes megfélemlítésben él elmebeteg, féltékeny férje mellett, egy fiatal lány, aki gyanúsan sokszor esik el… És mindannyiszor elfordítjuk a fejünket, elvégre nem ránk tartozik. Nehezíti a dolgot, hogy az áldozatok a legtöbbször nem hajlandóak beszélni a szituációról vagy történtekről, egyrészt mert szégyellik, másrészt mert attól félnek, még nagyobb bajuk lesz, ha kiderül, hogy segítséget kértek.

Pedig senki mástól nem remélhetnek megváltást: az óvónő, aki látja, hogyan bánnak a gyerekkel, a kolléga, aki sokallja a lila foltokat, vagy az ismerős, barátnő, aki tanúja lesz a megfélemlítésnek – ők tehetnek valamit. Igen, te is tehetsz valamit ezzel kapcsolatban, és ha nem is kérnek közvetlenül segítséget tőled, hidd el, számítanak rád. Igenis közöd van hozzá, akár egy ismeretlen rugdossa a gyerekét az utcán, akár a legjobb barátnőd kerül bajba. Ez nem az a nagyságrendű probléma, ahol a saját népszerűségi indexünk miatt kell aggódni, hiszen valakinek az élete múlhat rajta.

Hol a segítség?

A legjobb, ha magát a bántalmazott felet tudod rávenni, hogy elmenjen veled valahova, ahol segítséget kap. Erre léteznek különböző alapítványok, társadalmi szervezetek, akik kifejezetten azért működnek, hogy lelki támaszt és hatékony gyakorlati segítséget nyújtsanak a családon belüli erőszak esetén. Ha akut a helyzet, valakit éppen bántalmaztak, vagy tudod, hogy nagy bajban van, nyugodtan szólj a rendőrségnek, hogy időben közbe tudjanak lépni.

Ha éppen tanúja vagy egy erőszakos cselekedetnek, nyugodtan és határozottan lépj közbe - feltéve, hogy nem állsz szemben legyőzhetetlen fizikai túlerővel. Akkor is rá lehet kiabálni az illetőre, és sokszor a külső inger észhez téríti annyira, hogy abbahagyja, amit épp csinál. Sok esetben véglegesen és hosszú távon kezelte a helyzetet egy barát, aki közölte a bántalmazó féllel, hogy feljelenti a rendőrségen, ha nem kér segítséget, és nem hagy fel a viselkedésével - ezt te is bármikor megteheted.

Ne szégyelld, hogy beleavatkozol mások életébe, van, ami már nem magánügy. Segíts másoknak, ha azt látod, hogy lelki vagy fizikai terror alatt élnek. Az erőszakra nincs mentség.

NANE Egyesület: 06 80 505 101 (szerda kivételével naponta 18-22 óráig), www.nane.hu
Segélyvonal bántalmazott nők és gyerekek számára

OKIT: 06 80 20 55 20 (nonstop), www.krizistelefon.hu
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, olyan esetre, ha menekülni kell

ESZTER Alapítvány és Ambulancia
http://www.eszteralapitvany.hu/
06 1 466 9872

Patent Egyesület jogsegélyszolgálat: 06-70-5295676 (szerdánként 16 és 18 óra között), vagy [email protected], www.patent.org.hu
Az egyesület jogsegélyszolgálata bántalmazott nőknek, valamint a nemi alapú erőszak és diszkrimináció áldozatainak nyújt segítséget

Stop-férfierőszak projekt információs vonal: 06 1 344 3802 (csütörtökönként 18-22 óra között),  www.stop-ferfieroszak.hu
Információs vonal a bántalmazó magatartásuktól szabadulni akaró, vagy a nők elleni erőszak ellen tenni akaró férfiak számára

Országos Rendőrfőkapitányság: 107, 112, zöld szám: 06 80 201 303
Telefontanú (bűncselekmények bejelentése): 06 80 555 111
Panaszvonal (rendőrségi jogsértések bejelentése) 06 80 204 830
Országos Mentőszolgálat: 104

Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület
06 1 465 5545

Menhely Alapítvány
06 1 338 4186

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!