Életmód

2009.03.25. 17:34

A 10 legidegesítőbb munkahelyi viselkedés

Összegyűjtöttük a tíz legidegesítőbb munkahelyi szokást, melyek szerintünk a leggyakrabban fordulnak elő a kisebb vagy nagyobb kollektívákban.

BAMA

Amerikában az emberek mindenre kíváncsiak, ezért gyakorlatilag mindenről készítenek közvélemény-kutatást, felmérést. Megkérdezték például az egyik Baltimore-i egyetem és két nagyvállalat dolgozóit, hogy őket mely viselkedéstípusok idegesítik leginkább. Meglepő módon az amerikaiakat legjobban a munkahelyi diszkrimináció zavarja, amely olyan mindennapos szituációkban nyilvánul meg, mint hogy a koruk, vagy a nemük miatt nem kapnak meg egy-egy állást, megbízást.
A tengerentúli munkavállalók jól fejlett igazságérzetét az is tökéletesen szemlélteti, hogy a bevándorlók leggyakoribb problémája, ha az esetleg hiányos vagy nem kellően tiszta kiejtésű nyelvtudásuk miatt nem tölhetnek be egy állást. Nem kedvelik a faji vagy a vallási témájú viccelődéseket, sem a más munkájáért elfogadott dicséretet.

De mi a 10 legidegesítőbb?

Első, legkevésbé kedvelt helyen kétség kívül az állandóan pletykálkodó, mások háta mögött áskálódó kollégák állnak. Nem nehéz felismerni őket, mindenkiről van néhány rossz szavuk, amit természetesen csakis neked mondanak el.
Második helyen az a korábban már említett tulajdonság áll, ha valaki szereti learatni a főnök előtt mások babérjait. A csapatban elvégzett munka jutalmát könnyű egyedül besöpörni, de utána senki ne csodálkozzon azon, ha egyedül mehet ebédelni (is).

A faji, nemi, vallási különbséget, az esetleges testi fogyatékosságot vagy a nem túl attraktív testi megjelenést (amiről az illető nem tehet) szintén nem tanácsos fennhangon nevetség tárgyává tenni. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a szexuális beállítottságú viccek is, amelyeknek nem is kell feltétlenül egy másik kollégáról szólnia. Ha valaki sokat humorizál ezekkel a témákkal, őt már a kávéautomatánál is faképnél hagyják majd.

Negyedik helyen az általános jól neveltséggel kapcsolatos téma áll. Az is illetlen dolog, ha valaki a tárgyaláson, vagy hétköznapi megbeszélésen sms-ezik, netalán hosszabb beszélgetésbe bonyolódik, mert megcsörrent a mobilja. Ennél is zavaróbb azonban, ha te dolgoznál, miközben egész nap a kolléganőd enyelgését kell hallgatnod a szomszéd íróasztalnál, amint épp a férjével beszél, vagy a barátnőjének meséli az elmúlt este részleteit. Ezeket a beszélgetéseket illik a külön tárgyalóban, vagy az irodán kívül intézni.

Majdnem azonos kategória a hangos telefonálással, de annál azért rosszabb, ha valaki egész nap az internetes videómegosztókat nézi ahelyett, hogy dolgozna. Amíg csöndben teszi ezt, legalább te tudsz tőle dolgozni, de amikor a hangerőt a maximumra tekerve bandában röhögnek egy-egy videón, ezt már nehezebben viselik. Általában - egyébként - később épp a hangolskodók sérelmezik, hogy a hangzavarban nem tudnak dolgozni...

Dühítő dolog, amikor valaki azért kap az egyébként is borsos teendői közé még egyet, mert az egyik kollégája már megint beteget jelentett. Félreértés ne essék, ha valaki beteg, nem kell a munka hősévé válnia. De abból sem illik sportot űzni, hogy ha valakinek nincs kedve dolgozni, egyszerűen a már kigyógyult betegségére fogja a dolgot. Egy idő után azért ez szemet szúr a kollégáknak.

Cigifüst és koszos edények

A nemdohányzók védelmében már számos intézkedést bevezettek a vendéglátóhelyeken, a közösségi intézményekben és a munkahelyeken is. Mindenki tudja, hogy a passzív dohányzás ugyanolyan káros, mint az aktív füstölgés. Ezt mégis sokan képtelenek figyelembe venni, és az egyébként tiltott helyeken is előszeretettel gyújtanak rá nemdohányzó kollégáik körében is.

Mindenki szereti a gyerekeket és egy kis gyermekkacaj olykor nagyon is fel tudja vidítani a beszürkült irodai hangulatot. Nem illik azonban naponta, vagy heti több alkalommal is elvárni a kollégáktól, hogy ugyanolyan lelkesedéssel tűrjék unatkozó csemeténk rosszalkodását.

Bár apróságnak tűnik, de a mindennapokban nagyon bosszantó tud lenni, ha rendre koszos evőeszközökkel és étkészlettel találja szemben magát valaki az irodai konyhában, vagy netán a saját asztalánál. Ahogy otthon szokás elpakolni és elmosogatni étkezés után, ezt azért illik a munkahelyen is betartani. Itthon tudtunkkal még sehova nem vettek fel mosogatólányt azért, hogy a dolgozók után mosogasson...

Végül, de nem utolsó sorban az egyik leggyakoribb munkahelyi konfliktus okozója nem más, mint a légkondi (és nemcsak a tengeren túlon!) A hűsítő berendezés hőfokszabályozójának kisajátítása általában ádáz irodai harcokat okoz. A meleg közeledtével talán érdemes lenne erre idén már előre felkészülni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!