Nagy lépés

2022.09.21. 08:56

Ezer év után lányok is jelentkezhetnek a világ legrégibb kórusába

A regensburgi dóm 975-ben alapított kórusiskolájának fiúvegyeskara egyike a leghíresebb és legtekintélyesebbek kórusoknak.

Lányok előtt is megnyílt a világ legrégibb kórusa, a Regensburger Domspatzen

Forrás: DPA/AFP

Fotó: ARMIN WEIGEL

A Regensburger Domspatzen több mint ezeréves történetében első ízben lányok is megkezdhették tanulmányaikat az új tanévben a világhírű bajorországi templomi kórushoz tartozó gimnáziumban, és talán már a jövő év elején megtarthatja első hivatalos fellépését az eddig kizárólag fiúkból és fiatal férfiakból álló énekkar lánykórusa is.

Harmincnégy diáklány kezdte meg a tanévet a múlt héten. A Németország különböző részeiből érkező lányok fele igénybe veszi a gimnázium internátusát is, ugyancsak  felük az ötödik osztályban kezdte meg tanulmányait, a többiek felsőbb évfolyamokban.

A diáklányok mind egyetlen lánykórusban énekelnek, míg a fiúknak három kórusa is működik, a mutálással összefüggésben is. Ha később többen lesznek a lányok, náluk is feloszthatják több részre az énekkart.

A Regensburger Domspatzen lánykórusát a székesegyházon kívül szeretnék felléptetni koncerteken is, de az első hivatalos fellépés mindenképp a dómban lesz, ennek időpontját azonban később határozzák meg a felkészültség alapján.

A regensburgi dóm 975-ben alapított kórusiskolájának fiúvegyeskara egyike a leghíresebb és legtekintélyesebbek kórusoknak. A "székesegyház verebei" számtalan hangfelvételen működtek közre, rendszeresen szerepelnek a tévében és koncerteznek a nagyvilágban.

A Regensburger Domspatzen koncertkórusa október 2-án Budapesten, a Mátyás-templomban és a Szent István-bazilikába lép fel.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!