Kivételes lelet

2022.08.05. 19:00

Emberi testrészeket ábrázoló szobrokra bukkantak egy ókori itáliai fürdőhelyen

A bronz tárgyakat a rómaiak az isteneknek szentelték, így kértek gyógyulást valamilyen betegségre.

Emberi testrészeket ábrázoló bronz szobrocskákra és több ezer pénzérmére bukkantak az olaszországi Toszkána San Casciano dei Bagni településén.

A régészek három éven át végeztek ásatásokat San Casciano egyik ókori termálfürdőjének területén. A város ma is híres termálvizéről és gyógyfürdőiről.

A feltárás lehetővé tette az etruszkok által létrehozott termálfürdő rekonstrukcióját. Az etruszk fürdőt a rómaiak monumentális fürdőkomplexummá alakították át, mely nemcsak a pihenésnek, hanem az istenek kultuszának is helyt adott: a kutatók rengeteg szakrális tárgyat is találtak.

Ezek közé tartoznak azt istenségeknek szánt tárgyak és felajánlások, valamint mintegy 3000, tökéletes állapotban lévő pénzérme. A Rómában vert érmék nem kerültek forgalomba, azonnal felajánlották őket az isteneknek.

A helyszínen emberi testrészek bronzból készült ábrázolását is megtalálták. Ezeket a tárgyakat a rómaiak az isteneknek szentelték, így kértek gyógyulást valamilyen betegségre. A tárgyak között található egy péniszt, egy méhet, egy lábat és egy fület formázó szobrocska is.

A fület ábrázoló szobrocska egy bizonyos Aulus Nonnius tulajdonát képezte. A Salernói Egyetem szakértője, Giacomo Pardini szerint ő fejezte ki háláját gyógyulásáért.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter kivételesnek nevezte a leletet és az Ansa hírügynökségnek nyilatkozva megígérte, hogy kiállítási központot hoznak létre a leletek számára.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!