Kulisszák mögött

2022.07.27. 18:00

Korábbi magyar testőre szerint nem lehetetlen, hogy hasonmást használ Putyin

Az ukrán katonai hírszerzés szerint Vlagyimir Putyin hasonmása szállt ki Teheránban az orosz elnöki repülőgépből. Podoski Gábor, a Köztársasági Őrezred tagjaként Putyint is védte, mikor 2007-ben Magyarországon járt, s izgalmas kulisszatitkokat osztott meg a Mandinerrel.

Podoski Gábor 1981-ben lett kormányőr, s egészen 2007-ig teljesített szolgálatot. Többek között Kádár János, Pozsgay Imre, Antall József, Orbán Viktor személyi védelméért is felelt, mellette pedig II. János Pál pápa, Bill Clinton és a már említett Vlagyimir Putyin védelmét is ellátta, mikor Magyarországon jártak.

Az orosz elnök testőrsége anno jó benyomást tett rá, mint mondja: „tiszteletet parancsoló megjelenésű, erőt sugárzó férfiak voltak”, ám azt ő sem tudta felmérni, valójában hányan védték az orosz elnököt. 

„Van egy testőrcsapat, amely folyamatos védelmet lát el az elnök körül, ők nyolcan-tizenketten voltak. Aztán van egy másik személyvédelmi egység, őket is arról lehet megismerni, hogy öltönyben vannak és kitűzőt hordanak. Vlagyimir Putyin akkor a Gresham Palotában szállt meg, ez a csapat ott teljesített szolgálatot. És van egy egység, akikről senki semmit nem tud, ugyanis úgy vannak öltözve, mint az utca embere. Ők azt figyelik, hogy az egyes helyszíneken nem tesz e valaki valamilyen hirtelen, esetleg támadó mozdulatot.”

Podoski Gábor szerint az ukrajnai háború miatt nem erősítették meg Putyin védelmét további testőrökkel, mert „nem lehet fokozni a fokozhatatlant”.

Ha merénylettől tartanak, a hasonmás sem megy oda.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Podoski György / Mandiner / Földházi Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!