Utóhatás

2022.06.23. 13:35

Amerikaiak milliói szenvednek a Covid-19 elhúzódó hatásaitól

Mintegy 31 millió munkaképes korú amerikai állampolgár tapasztalhatta már meg, vagy szenved éppen a Covid-19 elhúzódó tüneteitől - számolt be róla a Brookings Intézet a honlapján.

A hosszú Covid-19 olyan krónikus tünetekkel jár, mint a fáradtság, kognitív és légzőszervi problémák, amelyek hosszú ideig fennmaradhatnak, hónapokkal a koronavírus-fertőzés elmúlása után is– olvasható a kedden publikált írásban.

Mint a cikk szerzői írták, 

a hosszú Covid-19 nemcsak a súlyosan megbetegedetteket, hanem a viszonylag enyhe tünetek után felgyógyult és az általában egészséges amerikaiakat is érintik.A cikk rámutatott, hogy más egészségügyi eredményekhez hasonlóan a hosszú Covid-19 esetében is jelentős etnikai egyenlőtlenségek figyelhetők meg, mivel az alapbetegségek szempontjából fennálló hatalmas különbségek miatt a hosszabb távú esetek az etnikai kisebbségeknél súlyosabbak.

Egyértelmű, hogy az amerikai őslakosok, az afroamerikaiak és a latinok mind magasabb arányban fertőződtek meg koronavírussal, nagyobb arányban szorultak kórházi kezelésre és hunytak el a pandémia miatt– összegezte a cikk, amely a veszélyeztetett közösségek védelmének fokozására szólított fel.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!