Látványos installáció

2022.03.23. 06:45

Furcsa lakó, csatornaszörny érkezett a pécsi állatkertbe

A nem megfelelő csatornahasználat következményeivel naponta találkoznak a cég szakemberei, erre hívják most fel a figyelmet.

A szennyvízszolgáltatás felelős igénybevételére kívánja felhívni a figyelmet az a csatornaszörny elnevezésű installáció, amelyet helyi vízszolgáltató állított ki kedden a pécsi állatkert fogadó épületében. A Tettye Forrásház Zrt. elmondta, a városban és környékén szolgáltató cég Ne etesd a csatornaszörnyet! elnevezésű kampánya keretében készített embernagyságú installációval arra hívja fel a figyelmet, hogyan előzhető meg a csatornahulladékok keletkezése.

A mindenféle, nem a szennyvízhálózatba való hulladékból létrehozott installáció elkészítése kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy az utóbbi években a fogyasztói szokások átalakulásával megváltozott a lefolyókba és toalettekbe kerülő szennyvíz összetétele is.

A legnagyobb gondot a konyhai zsírok, olajszennyeződések mellett a nedves törlőkendők jelentik, amelyeket sokan a vécébe dobnak használat után. Ezek, hiába van a csomagolásukra írva, hogy lebomlók, egyszerűen nem töltenek elég hosszú időt a hálózatban, ugyanakkor a zsíros szennyeződéseket magukba szívva, gombócba állva gyorsan olyan csomópontokhoz sodródnak, ahol könnyen eltömíthetik a rendszert.

A nem megfelelő csatornahasználat következményeivel naponta találkoznak a cég szakemberei Pécsen és környékén, emiatt pedig csak tavaly ötszáz dugulást, csatornahibát kellett elhárítani a baranyai megyeszékhelyen és környékén.

A csatornaszörnyek mindenütt a világban komoly gondot okoznak

Londonban egy ilyen összeállt szenny felbukkanása után egy hónapig tartott a helyreállítás 2013-ban. 2017-ben pedig, szintén a brit fővárosban, egy 130 tonnás, 250 méter hosszú zsírhegy keletkezett.

Pécsen is súlyos üzemzavarral fenyegetett és óriási kihívást jelentett a szakembereknek, amikor 2018 nyarán egy egytonnás csatornahulladék tömítette el a szennyvíztisztító telep aknáját. Az akkori hiba miatt a cég szakemberei másfél napig küzdöttek az összetömörült dugóval a nehezen hozzáférhető helyen, végül szigonyokkal és daruval emelték ki a különféle, nem csatornarendszerbe való dolgokból összeállt szennyeződést a rendszerből.

Az állatkert új lakóját a nagyközönség családi rendezvényen is megismerheti március 27-én. A programok keretében vizes játékokkal, kísérletekkel várják az érdeklődőket, akik el is keresztelhetik a gyűjtemény legújabb tagját.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!