érdekesség

2021.11.21. 12:10

A fiatal nézők szeretik feliratozással nézni a tévét Nagy-Britanniában

Egy feliratozással foglalkozó brit közhasznú szervezet kutatása szerint a fiatalok majdnem négyszer nagyobb valószínűséggel néznek feliratozott tévéműsorokat, mint az idősebb nézők, annak ellenére, hogy kevesebb hallásproblémájuk van.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A BBC News által ismertetett brit felmérés szerint a 18-25 év közötti nézők négyötöde mondta, hogy alkalmanként vagy mindig felirattal nézik a tévét. Az 56-75 év közöttieknek viszont kevesebb mint negyede válaszolta ezt, holott az idősebb korosztályba tartozók majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel mondták azt, hogy süketek vagy nagyothallók.

Az eredetileg a hallásproblémákkal küzdőknek szánt feliratozás mára sokak számára nélkülözhetetlen segítséggé vált a műsorok követéséhez – különösen akkor, ha a televízión kívül más, zavaró tényezők oszthatják meg a figyelmüket.

Sokan a közösségi médiában szokták meg a feliratos videókat, és manapság az olyan sorozatok, mint a dél-koreai Squid Game sikere, azt mutatja, hogy a feliratozás elolvasását már nem tekintik különösebb erőfeszítésnek.

A felmérést végző Stagetext vezetője, Melanie Sharpe szerint a fiatalok azért fogadják el jobban a feliratozást, mivel számukra ez már természetes, míg az idősebb korosztályban ez nem feltétlenül van így.

Mint hozzátette: az idősebb generációk tagjai gyakran úgy érzik, a felirat olvasása többletkoncentrációt igényel, ha idegen nyelvű filmet néznek. Közben a fiatalok hozzá vannak szokva, hogy gyorsan jóval nagyobb mennyiségű információt fogadjanak be.

A Stagetext, amely többek között élő és online közvetítések, színházi előadások és beszélgetések feliratozását is végzi, kutatásával arra az eredményre jutott, hogy az emberek átlag 31 százaléka több élő eseményre és előadásra menne el, ha több helyen lenne képernyőn feliratozás a helyszínen. A 18-25 évesek körében ez az arány 45 százalék, míg az 56 év felettiek körében 16 százalék.

„A Stagetext indulásakor a szöveget a színpad oldalán helyeztük el, hogy akinek szüksége van rá, ugyanúgy el tudja olvasni, mint aki hallja is” – mesélte Sharpe. A fiatal rendezők és díszlettervezők azonban manapság már egyre gyakrabban állítják színpadra úgy a darabokat, hogy a feliratokat a díszletbe építik be, az „a művészi látásmód szerves részét képezi”, és ez válik a normává – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!