Szeszélyes időjárás

2021.07.10. 09:10

Eddigi legmelegebb júniusától búcsúzott Új-Zéland – ott most tél van

A feljegyzések 112 évvel ezelőtti kezdete óta a legmelegebb júniust mérték Új-Zélandon, ahol most tél van.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 10,6 Celsius-fokos júniusi átlaghőmérséklet 2 fokkal haladta meg az elmúlt 30 év átlagát, és 0,3 fokkal a korábbi – 2003-ban és 2014-ben mért – rekordot – közölte hétfőn a Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet. Új-Zélandon 1909-ben kezdték a módszeres meteorológiai adatgyűjtést.

Új-Zélandon körülbelül 1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az elmúlt száz év alatt, és ha a tendencia folytatódik, rövidebb és enyhébb telekre kell számítani a csendes-óceáni szigetországban

– közölte Gregor Macara, az intézet klímatudósa.

A júniusi melegrekordot idén egyebek mellett az óceán szokatlanul magas hőmérséklete okozta, és az, hogy többet fújt a szél a melegebb északi tájak felől, mint a hideg Antarktisz irányából – mondta Macara.

A kutató szerint az időjárás erősen megváltozhat egyik hónapról a másikra, a mélyen ható tendencia azonban a hőmérséklet emelkedése, az általános felmelegedés.

A szokatlanul enyhe júniusi tél gondokat okoz az új-zélandi sípályáknak, de kedvez a földműveseknek. A magasabb hőmérséklet több esővel párosulva valamelyest dúsabb legelőkkel ajándékozta meg a birka- és marhatenyésztőket két aszályos év után.

Mindemellett a víztartalékok továbbra is mélyponton vannak, és a farmerek attól tartanak, hogy a melegebb klíma hosszabb távon még több aszályt eredményez.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!