bűncselekmény

2020.12.06. 12:50

Már a harmadik barnamedvét lőtték le idén a Pireneusokban

Címkék#Barnamedve

Az eseteket folyamatosan vizsgálják a hatóságok.

Forrás: Shutterstock

Lelőtt egy vadász egy nőstény barnamedvét a Pireneusok spanyolországi részén, ezzel háromra nőtt az idén megölt barnamedvék száma a térségben – közölték a helyi illetékesek.

A vadász azt állítja, hogy önvédelemből használta fegyverét Aragónia északkeleti részén. A helyi természetvédelmi szolgálat vizsgálatot indított az ügyben.

A Sarousse nevű medvét tíz nappal az után ölték meg, hogy a szomszédos Katalónia rendőrsége közölte, letartóztattak egy embert egy másik medve, Cachou lelövése miatt, amely még áprilisban történt.

Júniusban egy négy vagy ötéves hím barnamedvét lőttek le a spanyol-francia határ francia oldalán, az ügyben indított vizsgálat nem hozott eredményt.

A kihalás szélén álló barnamedvét az 1990-es évek elején telepítették vissza a Pireneusokba, Szlovéniából hoztak számos egyedet. Ma már mintegy 50 példány él a térségben, de jelenlétüknek nem örülnek a helyi gazdák.

2019 augusztusában kérték Cachou eltávolítását a térségből, mondván öt ló elpusztulásáért felelős.

A hétvégén egy másik nőstény barnamedvét is lelőtt egy vadász Spanyolország északi részén, valószínűleg véletlenül. A Santander városától mintegy 120 kilométerre történt esetet is vizsgálják a hatóságok – közölte Teresa Ribera környezetvédelmi miniszter.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!