eddig titkolták

2020.07.20. 19:04

Zsiráf született a Nyíregyházi Állatparkban

Rothscild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) született a Nyíregyházi Állatparkban. A Jubileum névre keresztelt borjút már a közönség is láthatja.

Nyregyhza, 2020. jlius 20. Hegeds Jzsef llatgondoz cumisvegbl, tehntejjel etet egy egyhnapos, 210 centimter magas Rothschild-zsirfborjt (Giraffa camelopardalis rothschildi) a Nyregyhzi llatpark zsirfhzban 2020. jlius 20-n. Nyregyhzn kzel hsz ve nevelnek Rothschild-zsirfokat s elfordul, hogy egy-egy fiatal anya eleinte nem tudja gondozni borjt, ezrt a park munkatrsai mr rutinnal rendelkeznek a zsirfok mestersges tpllsban. MTI/Balzs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az egy hónapja született kanca világra jövetelét eddig titkolta a park, a látogatók azonban meglesték, amikor a gondozók cumisüvegből etetik – mondta el Révészné Petró Zsuzsanna oktatási osztályvezető hétfőn az MTI-nek.

A kis nőstény, amely a tizedik, Nyíregyházán született Rothscild-zsiráf, 210 centiméter magas és naponta öt liter tehéntejet fogyaszt el – tette hozzá a szakember.

Egyhónapos, 210 centiméter magas Rothschild-zsiráfborjú (Giraffa camelopardalis rothschildi) a Nyíregyházi Állatpark zsiráfházában 2020. július 20-án
Fotó: Balázs Attila / MTI

A Nyíregyházi Állatparkban közel húsz éve tartanak zsiráfokat. Ritkán előfordul, hogy egy-egy fiatal anya még nem tudja, hogyan kell gondozni a borját, de a gondozóknak nagy rutinjuk van a zsiráfborjak gondozásában és mesterséges táplálásában. A Jubileum névre keresztelt kanca sorrendben már a tizedik itt született zsiráf.

Mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján a zsiráfok kilenc alfaját különítik el. A Nyíregyházán is tartott alfaj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni.

Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.

Borítókép: Hegedüs József állatgondozó cumisüvegből, tehéntejjel etet egy egyhónapos, 210 centiméter magas Rothschild-zsiráfborjút (Giraffa camelopardalis rothschildi) a Nyíregyházi Állatpark zsiráfházában 2020. július 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!