Járvány

2020.07.31. 14:17

Elpusztult az Amerikában először megfertőződött kutya

Buddynak április közepén jelentkeztek légzési problémái, miután egyik gazdája hetekig szenvedett Covid-19 betegségben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Korneeva Kristina

Elpusztult az a németjuhász New Yorkban, amelynél először állapították meg az Egyesült Államokban, hogy koronavírus-fertőzött volt.

A kutya Staten Island kerületben élő gazdái, Robert és Allison Mahoney a National Geographic internetes portálnak elmondták, hogy hétéves németjuhászuknak, Buddynak április közepén jelentkeztek légzési problémái, miután Robert hetekig szenvedett Covid-19 betegségben. Az állatorvosuk májusban végezte el a koronavírustesztet a kutyán, és kiderült, hogy az állat megfertőződött.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium júniusban számolt be róla, hogy az országban egy New York-i németjuhász volt az első kutya, amelynek a tesztje pozitív lett, de akkor nem nevezték meg a gazdáit.

Buddy állapota áprilistól gyorsan romlott. Július 11-én el kellett altatni, miután alvadt vért hányt – mondták el gazdái.

Nem derült ki, hogy a koronavírus-fertőzés okozta-e a halálát, illetve, hogy szerepet játszott-e benne. Az állatorvos szerint a kutya vérének vizsgálata azt mutatta, hogy Buddynak limfómája lehetett, olyan daganatos betegsége, amely az immunrendszerét támadta.

A New York-i egészségügyi hivatal szóvivője elmondta, hogy kérték a kutya halottkémi vizsgálatát, de mire a kérés eljutott az állatorvoshoz, Buddy testét már elhamvasztották.

Az amerikai közegészségügyi hivatal nyilvántartásában szereplő koronavírusos állatok között 12 kutya, tíz macska, egy tigris és egy oroszlán szerepel. A hivatal szerint nincs rá bizonyíték, hogy az állatok jelentős szerepet játszanának a vírus terjedésében, de úgy tűnik, a fertőzés emberről állatra át tud terjedni bizonyos körülmények között.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!