Paleontológia

2020.01.02. 15:28

Három évtizedes vitát zártak le az őslénykutatók

Nem létezett a T. rex riválisának tartott Nanotyrannus egy új tanulmány szerint.

Illustration of a tyrannosaurus rex seen pursuing some triceratops. Tyrannosaurus was one of the very last dinosaurs, wiped out 65 million years ago during the extinction event that ended the Cretaceous period. Scientists believe that the incident was provoked by the impact of an asteroid or comet off the coast of what is now Mexico. Tyrannosaurus probaby preyed on triceratops, which lived at the same time, also in North America.

Forrás: AFP / MGA / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Fotó: Mark Garlick

Nem létezett a T. rex riválisának tartott Nanotyrannus állapították meg amerikai kutatók a 2001-ben felfedezett Jane nevű példány lábszár- és combcsontmaradványainak mikroszkopikus elemzéséből.

Az Oklahomai Egyetem tudósa, Holly Woodward vezette kutatócsoport eredményei szerint az általuk elemzett csontok serdülő Tyrannosaurus rex csontjai, és nem az eddig önálló fajnak tartott, kicsiny testű húsevő dinoszauruszé.

A kutatókat már több mint három évtizede megosztotta a kérdés, hogy létezhetett-e a T. Rex kicsiny méretű riválisa, a húsévő Nannotyranus.

1988-ban Robert Bakker és kollégái a Clevelandi Természetrajzi Múzeumban sorolták az 1942-ben felfedezett és a múzeumban kiállított első ismert példányt a Nanotyrannusra keresztelt önálló fajba.

2001-ben egy másik kutatócsoport egy kicsiny T. rex teljes csontvázára bukkant a montanai Ekalaka város közelében, a Jane-nek elnevezett példányról úgy vélték, hogy Tyronnosaurus rex fajhoz tartozik, ám mások a Nanotyrannus fajhoz sorolta a kisméretű fosszíliát, mondván az különbözik a felnőtt T. rex egyedektől.

A Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók paleohisztológiai módszerrel elemezték Jane és a Peteynek nevezett másik példány csontjait.

Ez a módszer megerősítette, hogy mindkettő a T.rex egy fiatal példánya és nem felnőtt Nannotyrannus. A tanulmány szerzői úgy vélik, nagyon valószínűtlen, hogy az utóbbi létezhetett.

Ezen csontok igazi érdekessége, hogy azok teljesen megkövültek egészen mikroszkopikus méretig. Ebből következtethetünk a növekedés ütemére, a korra és fejlettségük szintjére

mondta Woodward az AFP francia hírügynökségnek.

A minták arról tanúskodtak, hogy mindkét dinoszaurusz elpusztulása idején még gyors növekedési korban volt. A csontok növekedési gyűrűinek megszámolásával megállapították, hogy Jane 13, Petey 15 éves lehetett.

A tanulmány szerint a tudósok még igen keveset tudnak a dinoszauruszok életének első húsz évéről, amikor felnőtté fejlődnek. Jane egy tonna volt, amikor elpusztult, kifejlett egyedének a súlya megközelítette volna a tíz tonnát.

Mindenki szereti a T.rexet, de keveset tudunk arról, miként nő fel

mondta a kutató.

Csupán öt-hét fiatal T.rex egyed fosszíliája ismert a világban, néhány közülük magángyűjtők kezében van, és így nem tanulmányozhatók a kutatók által tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!