Idegenforgalom

2020.01.10. 09:14

A Jégvarázs sikere élhetetlenné teszi az idilli osztrák falut

Hallstattról elterjedt, hogy róla mintázták a Disney-kasszasikerének királyságát, Arendellét.

Turisták az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplő felső-ausztriai Hallstattban 2020. január 8-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

A túl nagy idegenforgalom áldozatává vált egy idilli osztrák falu, amelyről elterjedt, hogy róla mintázták a Jégvarázs című animációs Disney-kasszasiker királyságát, Arendellét.

Hallstatt egy órányi autóútra fekszik Salzburgtól, és mindössze 780 lakosa van, ám míg 2009-ben egy nap alatt csak száz turista fordult meg ott, tavaly már napi 10 ezer látogatója volt a településnek, egy lakosra számítva hatszor annyi, mint Velencének

számolt be róla a The Independent.

Turisták kirándulóhajóhoz állnak sorban az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplő felső-ausztriai Hallstattban, a Hallstatti-tó partján 2020. január 8-án
Fotó: Christian Bruna / MTI/EPA

A falu népszerűsége több lépcsőben ért csúcsára: 2006-ban bemutatták egy dél-koreai programban, 2011-ben egy kínai üzleti mogul a dél-kínai Kuangtung tartományban felépítette a település pontos mását 274 milliárd forintnak megfelelő összegért, a Jégvarázsban szereplő mesebeli Arendelle pedig tovább fokozta az érdeklődést.

Hallstatt a kultúrtörténet egy fontos darabja, nem múzeum

jelentette ki a város polgármestere, hangsúlyozva, hogy legalább harmadával csökkenteni akarják a látogatók évi egymilliós számát, de egyelőre nem tudják, hogyan.

A falu egyébként 1997-ben világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól 7000 éves, a világon a legrégibbnek számító sóbányájának köszönhetően.

A falu festői környezetben található, a Salzkammergut lábánál, 16. századi épületekkel és egy lutheránus templommal.

A városkát évente 20 ezer turistabusz özönli el. A helyi lakosok számára egyfelől áldás a sok látogató, mivel jót tesz az üzleteiknek, amelyek így egész évben nyitva tarthatnak. A bevételekből fenn lehet tartani a helyi iskolát és egy koncerttermet, de a túlzott idegenforgalomnak megvan a maga ára.

Katasztrófa. Sok látogató komolyan azt hiszi, hogy ez egy szórakoztatópark

lamentált egy helyi szállodás.

Borítókép: turisták az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplő felső-ausztriai Hallstattban 2020. január 8-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!