kutatás

2019.12.17. 08:00

Néhány állat egyszerűen imádja a villanypóznákat

Főleg telelni szeretnek a közelükben.

Forrás: Shutterstock

Bizonyos kisméretű fajok szívesen élnek a magasfeszültségű oszlopok közelében és előnyben részesítik őket a környező mezőgazdasági területekkel szemben – derült ki a Cseh Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó intézetének kutatásából.

Számos faj számára a póznák körüli talaj is népszerű hely a telelésre.

A 20. század második felében intenzívvé vált mezőgazdaság hatására erőteljesen csökkent a vadon élő állatok érintetlen élőhelyeinek területe, ami negatív hatással volt a rovarokra, a madarakra és az apróbb emlősökre.

Martin Salek, a tanulmány szerzője az intenzív mezőgazdaság biodiverzitásra gyakorolt hatását helyezte a középpontba. A magasfeszültségű póznák kérdéskörével néhány éve foglalkozott, amikor a ragadozómadarak elhullási arányát vizsgálta a póznákkal való összeütközés következtében.

„Észrevettem, hogy sokkal több egérlyuk van a póznák közelében, mint máshol” – mondta el a CTK cseh hírügynökségnek.

Az elmúlt évben munkatársaival újabb kutatást végeztek Csehországban, és az alátámasztotta az elméletet. Kiderült, hogy ezeken a területeken a téli hónapokban sokkal többféle – és gyakran veszélyeztetett – rovar-, madár- és apró emlősfaj él, mint a környező mezőkön.

Az áramellátó rendszer, amely gyakran halálos veszélyt jelent a madarakra, egyben menedéket is jelenthet számukra és más fajokra.

A kutatás eredménye az Agriculture, Ecosystems & Environment című szakfolyóiratban jelent meg.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!