fontos tudnivalók

2019.12.05. 14:00

Elkezdődött a 130. országos énekesmadár-etetési szezon

A fő szezon hazánkban az első őszi fagyok beköszöntétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.

Debrecen, 2015. december 14. Egy barát cinege (Parus palustris) és egy mezei veréb (Passer montanus) a madáretetõben. Az ornitológusok szerint a téli madáretetést az elsõ fagyok beköszöntétõl (általában november elejétõl) el kell kezdeni és a rendszeres táplálék kihelyezésnek a tavaszi fagyok végéig, akár április középéig is folyamatosnak kell maradnia. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Oláh Tibor

A mintegy ötven etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élmény. Ugyanakkor

fontos, hogy a vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etesse a lakosság, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja

- közölte a Magyar Madártani Egyesület.

Emlékeztetnek, hogy

1890-ben indult el Magyarországon a lakosság települési madáretetési mozgalma.

Az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek között van a napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni, állati zsiradék, háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó, alma és bogyók például vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa és fagyal.

Ivó- és fürdővízről is gondoskodni kell, és a befagyott itatókban naponként cserélni kell a vizet.

„Bármi mással felesleges kísérletezni és a madarakra nézve kockázatos lehet” – tették hozzá.

Rámutatnak arra is, hogy

a vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően eltérnek az énekesmadarakétól.

Etetésük megbetegíti és pusztulásra ítéli az állatokat, mert kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbefagyásukat okozza. Táplálásuk növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését.

A tömeges érintkezés az emberre is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!