Különleges nagyrabecsülés

2019.11.22. 09:32

II. Erzsébet személyesen tüntette ki David Attenborough-t

A világhírű brit természettudós az óceánszennyezés elleni harcáért kapta az elismerést.

London, 2019. november 20. II. Erzsébet brit királynő és Sir David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes a londoni Királyi Külügyi Intézetben, a Chatham House-ban tartott rendezvényen 2019. november 20-án. MTI/AP/The Daily Telegraph/Eddie Mulholland

Forrás: MTI/AP/The Daily Telegraph

Fotó: Eddie Mulholland

II. Erzsébet királynő Chatham House-díjjal tüntette ki David Attenborough-t a BBC televízióban futó Blue Planet II. (A kék bolygó II.) című sorozatért, amellyel az óceánokban lévő műanyag szemét globális veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A világhírű brit természettudós, aki a királynőhöz hasonlóan idén töltötte be 93. életévét, a BBC televízió természettudományi egységével együtt kapta az elismerést a sorozat felvillanyozó hatásáért közölte a brit Királyi Külügyi Intézet, székháza után közkeletű nevén a Chatham House londoni agytröszt.

A királynő személyesen adta át szerda este az elismerést, ami különleges nagyrabecsülés jele, mivel II. Erzsébet az elmúlt időszakban jelentősen csökkentette nyilvános megjelenéseinek számát.

A brit televíziózás egyik legismertebb személyiségeként David Attenborough az 1950-es évek óta készít természetfilmeket. Baráti kapcsolatot ápol a királynővel, 2018-ban mindketten megjelentek egy fák védelméről szóló dokumentumfilmben, a királynő kertjében sétálgatva és kedélyesen társalogva.

Az évente átadott Chatham House-díj olyan személyeket vagy szervezeteket jutalmaz, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséhez.

David Attenborough baráti kapcsolatot ápol a királynővel
Fotó: Eddie Mulholland / MTI/AP/The Daily Telegraph

A műanyag szennyezettség az egyik legnagyobb kihívás, mellyel a világ óceánjai szembenéznek, és ez kétségkívül nemzetközi feladat. A Blue Planet II. szenvedélyes globális reakciót váltott ki és egyértelműen viselkedésbeli és politikai változásokat idézett elő

fogalmazott Robin Niblett, a Chatham House igazgatója.

A David Attenborough narrációjával készült sorozat a legnézettebb sorozat volt 2017-ben a brit televízióban, világszerte megvásárolták tévétársaságok és számos országban hasonló sikereket ért el.

A sorozat számos megrendítő jelenetet mutatott be, például egy fiókáit az óceánból kihalászott műanyaggal etető albatroszról, vagy újszülött, és vélhetően a műanyagok miatt elpusztult borját napokon át magával vonszoló bálnáról.

Borítókép: II. Erzsébet brit királynő és Sir David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes a londoni Királyi Külügyi Intézetben, a Chatham House-ban tartott rendezvényen 2019. november 20-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!