hölgy hermelinnel

2019.10.12. 12:58

Lengyelország nem adja kölcsön legdrágább festményét

Ugyanúgy nem vihető külföldre, mint ahogyan a Louvre sem adja oda a Mona Lisát már 1974 óta.

Oil on Wood 54.8 x 40.3 cm

Fotó: Leonardo da Vinci (1452-1519)

A lengyel kulturális miniszter elutasította a Louvre igazgatójának kérését, hogy adják kölcsön Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című híres festményét arra a nagyszabású kiállításra, amelyet az itáliai reneszánsz polihisztor halálának 500. évfordulója alkalmából rendeznek Párizsban.

Piotr Glinski kijelentette, hogy a Krakkói Nemzeti Múzeumban őrzött festmény, Leonardo négy női arcképének egyike, „ugyanúgy nem vihető külföldre, mint ahogyan a Louvre sem adja kölcsön a Mona Lisát már 1974 óta”.

A miniszter szerint a Louvre igazgatója kétszer is kérte a Milánóban, Ludovico Sforza udvarában 1489-90 körül keletkezett, vélhetően a herceg kedvesét, Cecilia Galleranit ábrázoló olajképet, „de nem tehetjük ki kockázatnak a világ talán legértékesebb festményét”.

Glinski szerint a kölcsönadásra egyetlen esetben kerülhetne sor, akkor, ha a két világhírű festményt mindkét országban bemutatnák együtt. Mint mondta, Lengyelország „boldogan bemutatná Leonardo összes művét a varsói királyi várban vagy a Krakkói Nemzeti Múzeumban”.

A párizsi múzeum kölcsönkérte az október 24-én nyíló tárlatra Olaszországtól Leonardo egy másik világhírű alkotását, a Velencében őrzött Vitruvius-tanulmányt is, a két kormány hosszú huzavona után meg is egyezett az ügyletről, amelyet azonban egy bíróság felfüggesztett a rajzot féltő olasz aktivisták beadványa nyomán.

A velencei közigazgatási bíróság október 16-án dönt arról, hogy külföldre vihető-e a Vitruvius-ember.

Borítókép: vikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!