Hőség

2019.07.27. 12:17

A sínek fehérre festésével kísérletezik a német vasút

A fehér sínek 5-7 Celsius fokkal kevésbé forrósodnak fel a kánikulában, mint a kezeletlen, sötét színűek.

Hamburg, 2015. mjus 20. Egy frfi megy a peronon a hamburgi plyaudvaron 2015. mjus 20-n. Nmetorszgban a mozdonyvezetk szakszervezete (GDL) ezen a napon jabb sztrjkot kezdett a Deutsche Bahn (DB) vasttrsasg szemlyszlltsi gazatban. (MTI/EPA/Bodo Marks)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Bodo Marks

A sínek fehérre festésével kísérletezik a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság, hogy megelőzze az acél deformálódással fenyegető felhevülését hőség idején – közölte a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió.

A DB mellett ausztriai és svájci vasúttársaságok is tesztelnek fehérre festett sínszálakat. A több szakaszon folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy

a fehér sínek 5-7 Celsius fokkal kevésbé forrósodnak fel a kánikulában, mint a kezeletlen, sötét színűek.

Azt még nem sikerült megállapítani, hogy ez elég-e a közlekedést veszélyeztető deformálódás megelőzéséhez.

Városi közösségi közlekedési társaságok is igyekeznek átvenni az Olaszországban már bevált módszert.

„A bajorországi Würzburgban villamossíneket festettek fehérre. A hengerelt acél korábban hőhullámok idején 60 fokig hevült és kitágult, a sínek így elferdültek, a legutóbbi nagy kánikulában, július elején viszont már nem volt gond velük” – mondta a helyi közlekedési vállalat szóvivője az ntv hírtelevíziónak. Kiemelte, hogy

nincs szükség különleges festékre, mert nem az anyaga, hanem egyedül a színe számít.

„A világos színek növelik a felület fényvisszaverő képességét. Nem véletlen, hogy a napsugaras Görögországban sokhelyütt látni fehérre mázolt épületeket” – mondta Stefan Emeis, a karlsruhei műszaki egyetem (Karlsruher Institut für Technologie – KIT) szakértője.

Németországban megdőlt a 2015-ben regisztrált 40,3 Celsius fokos melegrekord, az új történelmi csúcs több mint 2 fokkal magasabb, 42,6 fok.

A rendszeres időjárási adatfelvétel csaknem 140 éves történetében először mértek 42 fok feletti hőmérsékletet.

A hőség súlyosságát jelzi, hogy a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) 15 mérőállomásán regisztráltak a 2015-ös rekordnál nagyobb meleget, és 25 állomáson mértek 40 Celsius foknál magasabb csúcsértéket.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!