óra nélkül

2019.06.19. 11:56

Eltörölhetik az időt egy norvég szigeten

Nyáron hónapokon át nem nyugszik le a nap, így a helyiek nem látják értelmét az idő mérésének.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Roman Stetsyk

A május 18. és július 26. között fehér éjszakák által „sújtott” Sommaröy (Nyár-sziget) petícióban kérte az oslói parlamenttől az „idő eltörlését” a szigeten.

„Mivel a Tromsőhöz közeli szigeten nyaranta egész nap világos van, nincs nagy jelentősége a pontos időnek, nincs túl sok értelme délutáni focizásról, vacsoraidőről vagy esti tévézésről beszélni”

- mondta a dpa német hírügynökségnek félig-meddig viccesen Kjell Ove Hveding, az időmentes zónává nyilvánítás kezdeményezője.

Hveding szerint Sommaröyön nincsenek időbeni korlátok, a gyerekek akár az éjszaka kellős közepén is focizhatnak a grundon, a felnőttek pedig akár éjfélkor is lefesthetik a spalettáikat. „Az éjféli nap fölöslegessé teszi nálunk az óra használatát” – mondta.

Elismerte, hogy eléggé őrült ötletről van szó, de a kevés lakosú szigeten egyre többet beszélnek arról, hogy náluk az óra inkább időt rabol, mint ajándékoz.

A sarki fény vagy északi fény (aurora borealis) leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg Fotó: nordnorge.com

 

A sziget gyönyörű vidéken fekszik
Fotó: nordnorge.com

A turisták által kedvelt utazási cél

Sommaröy egy régi halászfalu Tromső település nyugati részén, Troms megyében, Norvégiában. Fehér homokos strandjainak és tájának köszönhetően népszerű idegenforgalmi célpont. A mindössze 0,34 négyzetkilométeres faluban 321-en élnek. Tipikus halászfalu, nagy helyi halászflottákkal és jelentős halfeldolgozási és egyéb iparágakkal büszkélkedhet.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!