egyeztettek

2019.03.04. 18:03

Visszaadják Etiópiának a néhai II. Tevodrosz etióp császár hajtincseit

Az Etiópiából zsákmányolt műkincsek egy részét tavaly a londoni Viktória és Albert Múzeumban állították ki, ami hatalmas felháborodást keltett az afrikai országban.

Visszakerül Etiópiába a néhai II. Tevodrosz etióp császár két hajtincse – közölte hétfőn a relikviát őrző londoni Nemzeti Haditechnikai Múzeum.

Az 1868 áprilisában lezajlott makdalai csata után a Robert Napier tábornok vezette győztes angol sereg magával vitte a makdalai könyvtár ősi kéziratainak jelentős részét, továbbá ékszereket és más felbecsülhetetlen értékű kincseket. A csata után II. Tevodrosz etióp császár öngyilkosságot követett el, a britek pedig hétéves fiát, Alemajehu herceget magukkal vitték Angliába, ahol Viktória királynő kedvence lett, ám nagyon fiatalon, 18 évesen elhunyt.

Az Etiópiából zsákmányolt műkincsek egy részét tavaly a londoni Viktória és Albert Múzeumban állították ki, ami hatalmas felháborodást keltett az afrikai országban.

Az etióp kulturális és idegenforgalmi miniszter akkor úgy fogalmazott, „minden diplomáciai és jogi lehetőséget” felhasználnak arra, hogy visszaszerezzék a kincseket, köztük egy aranykoronát, valamint Alemajehu herceg földi maradványait, amelyek jelenleg a windsori Szent György-kápolnában vannak.

Etiópia számára különösen érzékeny pontot jelent a császár két hajtincse, amelyet a londoni Nemzeti Haditechnikai Múzeum őriz.

„Emberi testrészeket mutogatni az interneten és múzeumokban rettentő érzéketlen dolog” – nyilatkozta tavaly az etióp kulturális és idegenforgalmi miniszter.

A londoni múzeum szerint a tincseket 1959-ben kapta az intézmény annak a festőművésznek a rokonaitól, aki annak idején megörökítette a halálos ágyán fekvő etióp császárt.

Terri Dendy, a múzeum munkatársa szerint a „hajtincsek visszaszolgáltatására irányuló döntésünket elsősorban arra az igényre alapoztuk, hogy a tincsek a császár sírjába kerüljenek” egy észak-etiópiai monostorban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül sor a hajtincsek hivatalos átadására. A Londonban működő etióp nagykövetség a héten fog egyeztetni a múzeummal a részletekről.

Az Addisz-Abebai Egyetem volt professzora, Alula Pankhurst szerint noha az elhurcolt műkincsek azon darabjaiból, amelyek brit magángyűjteményekbe kerültek, néhány már visszakerült Etiópiába, a nagy részük továbbra is nagy-britanniai közgyűjteményekben van, és a visszaszolgáltatásukhoz a brit parlament közbenjárására lenne szükség.

Borítókép: wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!