archeológia

2019.03.29. 13:00

Újkőkori jádefaragó műhely maradványait tárták fel Kínában

A helyszín köszörűköveket is rejtett, továbbá épületek és sírok maradványait is feltárták a régészek.

Forrás: Shutterstock

Egy 4500-4800 évvel ezelőtti jádefaragó műhely maradványait tárták fel régészek a kelet-kínai Csöcsiang tartományban.

A kulturális relikviák megőrzéséért felelős tartományi intézet szerint a Töcsing megyei Csungcsuming lelőhelyen talált 100 hektáros terület a Liangcsu-kultúrához tartozó legnagyobb jádefaragó műhelykomplexum, amelyet eddig feltártak.

Az intézet szerint a dombra épített műhely maradványai között 1600 darab megmunkálatlan jádekövet, valamint kétszáznál is több befejezett vagy félig befejezett jádetárgyat, köztük néhány hibás darabot is találtak.

A helyszín, amelyet egy 2017 és 2018 folyamán végzett vizsgálat során sikerült azonosítani, a jáde feldolgozáshoz szükséges eszközöket, például köszörűköveket is rejtett, továbbá épületek és sírok maradványait is feltárták a helyszínen.

A páratlan szépségű jádefaragványairól híres, ötezer évvel ezelőtti Liangcsu-kultúrához kötődő helyszínek közül a Csungcsuming lelőhely őrzi a legnagyobb számú jádeleletet.

A kutatók további vizsgálatokat fognak végezni annak kiderítésére, hogy honnan származnak a műhelyben feldolgozott jádekövek és milyen faragási technikákkal dolgoztak annak idején a műhelyben.

Borítókép: illusztráció: jade kőből készült buddha / shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!