pengés eszközök

2019.03.05. 13:30

Megtalálták a világ legrégebbi tetoválókészletét

A Tonga egyik szigetén talált készlet egyes részeit valószínűleg emberi csontból készítették.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ollyy

A bonyolult, többszörösen fogazott eszközöket még 1963-ban találták a csendes-óceáni Tonga fő szigetén, a Tongatapu-szigeten.

Nemrég végzett szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a fésűszerű eszközök mintegy 2700 évesek, így ezek a legrégebbi ismert, többfogazatú tetováló eszközök Óceániában – közölték kedden az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói.

Geoffrey Clark kutató szerint

a csontfésűk, melyeknek pengeszerű végei vitték be a tintát a bőr alsó rétegébe, az irhába,

az Óceániában található technológia egy nagyon különleges típusát képviselik.

„A felfedezés a polinéziai tetoválás korát visszahelyezi a polinéz kultúra hajnalára, mintegy 2700 évvel ezelőttre”

- mondta Clark.

A négy vizsgált tetoválófésű közül kettő egy nagy tengeri madár csontjából készült, míg a másik kettő egy nagy szárazföldi emlőséből, valószínűleg emberéből – vélik a tudósok.

„Mivel a szigeten akkoriban nem voltak más emlősök és az emberi csont kedvelt alapanyaga a tetoválóeszközöknek, úgy véljük, valószínűleg abból készültek” – mondta Michelle Langley, a Griffith Egyetem emberi evolúciót kutató központjának munkatársa.

Clark és Langley az első kutatók, akik aprólékosan megvizsgálták a leleteket és megállapították a korukat, bár az eszközöket már évtizedek óta őrizte az ANU.

Vizsgálataik eredményét a Journal of Island and Coastal Archaeology című szaklapban mutatták be.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!