bizonyítékok

2019.02.26. 14:32

Már tagadhatatlan, hogy az ember áll a globális felmelegedés mögött

A tanulmány szerzője reméli, az eredmények meggyőzik a kételkedőket és tettekre sarkallnak.

Forrás: Shutterstock

Már tagadhatatlan, hogy az ember áll a globális felmelegedés mögött, a bizonyítékok elérték a tudományos valószínűség legmagasabb fokát – állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.

Az emberiség nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyjon ennyire világos jelzéseket

– írták a kutatók a Nature Climate Change című szaklap friss számában.

A tanulmány az elmúlt 40 évben emelkedő hőmérsékleti értékek műholdas méréseit vizsgálta meg.

A földfelszín hőmérsékletének melegedése az emberi tevékenység következménye,

ennek bizonyossága a tudósok szerint elérte az öt szigma szintet, vagyis a tudományos statisztikai mérőmódszer azon szintjét, melyet például 2012-ben a Higgs-bozon felfedezésekor alkalmaztak.

Benjamin Santer, a frissen megjelent tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratórium munkatársa reméli, az eredmények meggyőzik a kételkedőket és tettekre sarkallnak.

Tévedésnek bizonyult a kételkedők érve, mely szerint a tudósok még nem ismerik a klímaváltozás okát. De ismerjük – mondta a Reuters hírügynökségnek.

A mérvadó tudományosság álláspontja, hogy

a fosszilis üzemanyagok égetése okozza az egyre több áradást, szárazságot, hőhullámot és a tengerszint emelkedését.

Fotó: Shutterstock

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint az amerikaiak 62 százaléka hiszi, hogy a globális felmelegedést az ember okozza, 2013-ban ez az arány még csak 47 százalék volt.

Ennek ellenére Donald Trump amerikai elnök gyakran ad hangot kétségeinek és azt tervezi, hogy országa jövőre kihátrál a 197 ország által aláírt párizsi klímaegyezményből, mely véget akar vetni a fosszilis üzemagyagok korszakának, és tisztább forrásokból – többek között a szél és a napfény erejéből – biztosítaná az energiát.

Az amerikai, kanadai és skót tudósokból álló kutatócsoport szerint a globális felmelegedés bizonyítékai már 2015-ben elérték az öt szigma szintet két tudományos műholdas adatkészletnél, a harmadik esetében 2016-ban érték el ezt a szintet.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hivatalos közleményében már 2013-ban arra jutott, hogy

a globális felmelegedés rendkívül nagy valószínűséggel az emberi tevékenységnek tulajdonítható, vagy legalább 95 százalékban valószínű, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás fő oka az 1950-es évek óta.

A rendszeres mérések 19. századi kezdete óta az elmúlt négy év volt a legforróbb.

Az IPCC legközelebb 2021-ben adja ki a valószínűség újabb hivatalos értékelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!