látványos lelet

2018.09.19. 06:43

Épségben maradt jégkori állattetemeket találtak Kanadában

Jégkori rénszarvas és farkaskölyök mumifikálódott maradványaira bukkantak aranybányászok Kanada nyugati részén, Yukon-földön – adta hírül kedden a Live Science tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Stuart Macalister Trapper Yukon

Fotó: Picture-Alliance/AFP

A tetemeket, amelyek több mint 50 ezer éve lehettek megfagyva a földben, a múlt héten mutatták be a szakemberek. – Ahhoz szoktunk hozzá, hogy csontokkal dolgozunk, az ősi életet kelti életre az, hogy

olyan állatokat találtunk, amelyeken hús, bőr és szőrzet van„

- mondta Grant Zazula paleontológus.

Yukon térségét ma lucfenyőerdők borítják, de a jégkorban ott száraz és poros tundra volt.

A jeges legelőkön sokféle nagytestű, ma már kihalt emlős élt, köztük mamutok, kardfogú macskák és rövidfejű medvék.

Dawson City körzetében számos helyen bányásznak aranyat, a bányászok rendszeresen bukkannak kihalt állatok csontfosszíliáira az örökké fagyos talajban.

2016-ban ők bukkantak egy karibu (kanadai rénszarvas) maradványra és értesítették a paleontológusokat. Ők ásták ki az állat mumifikálódott torzóját, fejét és két mellső lábát. Egy hónappal később egy igen jó állapotban fennmaradt farkaskölyök tetemére bukkantak egy közeli bányában. Mindkét állatnak teljesen sértetlenül megmaradt a bőre, izomzata és szőrzete.

”A farkaskölyök olyan, mintha egy kitömött állat lenne. Kicsiny farka, szőrzete, mancsai, szemhéja és ajkai vannak. Igen látványos„

- magyarázta Zazula.

Mindkét állat bőréből mintát vettek, és szénizotópos vizsgálattal állapították meg korukat. Mindkettő legalább 50 ezer éves, ez a radiokarbon kormeghatározás által megállapítható határ. ”Ám a karibut egy olyan hamurétegnél találtuk, amely egy 80 ezer éves vulkáni kitörés maradványa, ami sokkal inkább elárulja korát„ – mondta a paleontológus.

”Lehetséges, hogy ez a világ legöregebb emlősszövete„ – hangsúlyozta Zazula.

A paleontológusok tovább vizsgálják a tetemeket. A szőrzetben és a csontokban megőrződött szén és nitrogén elemzéséből képesek lesznek megállapítani, hogy mit fogyasztottak. DNS-ük felfedheti azt is, hogy a jégkori állatok miként állnak rokonságban a Kanadában ma élő karibucsordákkal és a szürkefarkassal.

Borítókép: kanadai férfi egy hatalmas aganccsal

AFP / DPA / picture alliance / Udo Bernhart

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!