kivételes lelet

2018.07.25. 13:55

Ez a tejfog több mint félmillió éves 

Valószínűleg egy 5-6 éves gyereké lehetett.

Egy 560 ezer évvel ezelőtt élt gyermek tejfogát fedezték fel a hét elején francia és spanyol önkéntes régészek a délnyugat-franciaországi Tautavel barlangrendszerében, a helyszínen dolgozó kutatók „kivételesnek” nevezték a leletet.

A helyszínen lévő laboratóriumban elvégzett vizsgálatok szerint az Arago barlangban talált fosszília feltehetőleg a neandervölgyi ember és a modern ember közös ősétől, a heidelbergi embertől (homo heidelbergensis) származik.

Tony Chevalier, a Perpignani Egyetem és a Tautaveli Kutatóközpont paleoantropológusa szerint a fog valószínűleg egy 5, vagy 6 éves gyermeké volt.

A kutatók úgy vélik, hogy a fog 560 ezer éves lehet, vagyis 100 ezer évvel idősebb, mint az úgynevezett tautaveli ember, amelynek maradványait 1971-ben fedezték fel ugyanezen a területen.

A mostani lelet kivételességét az adja, hogy kevés ebből a korból származó emberi maradvány található Európában, noha az Arago barlangban már korábban is találtak néhány emberi fogat ebből az időszakból.

Chevalier szerint azonban tejfogat még sosem fedeztek fel a területen és az új lelet „rengeteg információval szolgálhat a kutatók számára a korabeli ember életéről”.

A Perpignan közelében fekvő Tautavelben folyó ásatás a világ egyik legfontosabb őstörténeti lelőhelye, ahol több évtizede folynak munkálatok a világ minden részéről érkező önkéntesek részvételével.

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a Tautavel barlangrendszer, ahol mostanáig mintegy 150 ősi emberi maradványra bukkantak, csupán átmeneti menedékként szolgált-e őseink számára a vadászatok során, vagy a családok állandó otthonukként használták. A tejfog ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását is segítheti.

A tautaveli ásatások először a múlt század hatvanas éveinek végén keltettek feltűnést, amikor egy negyven év körüli nő alsó állkapcsát ásták ki régészek. Később egy 18 év körüli fiatalember alsó állkapcsára bukkantak ugyanott a kutatók, majd 1971 júliusában egy – azóta a tautaveli ember néven elhíresült – fiatal férfi koponyája és teljes arccsontja került elő a föld alól. 2001-ben egy 450 ezer éves állkapcsot találtak Tautavel barlangrendszerében.

Borítókép: RAYMOND ROIG / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!